O Purple Mountains: Intimní zpověď místo košilatého indie rocku

28. srpen 2019

Necelý měsíc před svou tragickou smrtí vydal americký písničkář a zpěvák kapely Silver Jews David Berman debutovou desku svého projektu Purple Mountains. Album plné naděje bylo nakonec jeho poslední nahrávkou. Přiblížit osobnost Davida Bermana přišel do Komplexu hudební publicista Tomáš Turek, který s sebou přinesl i pár svých dalších oblíbenců: Billa Callahana a milované australské kapely Tropical Fuck Storm a HTRK.

„Já jsem Davida Bermana v posledních letech, asi jako spousta lidí, vůbec nevnímal, protože on zkrátka nebyl veřejně činný,“ řekl Tomáš hned po úvodní skladbě All My Happiness Is Gone. „Berman v roce 2008 ukončil svoji kapelu Silver Jews, která patřila k takovému dobrému jménu nezávislé scény, hlavně u lidí, kteří víc poslouchají texty. Berman pocházel ze stejné scény jako slavnější Pavement. Silver Jews ale byli vždycky trochu v ústraní, už proto, že Berman prakticky nehrál naživo, bral to spíš jako studiový projekt. O to víc se potkával i s posluchači, kteří mají raději intimnější zpověď než košilaté indierockové rozjívení, které třeba Pavement uměli,“ dodal Tomáš.

U Davida Bermana byl vždy zásadní jazyk, a to nejenom na jeho deskách, ale i v knihách. „Ten jeho jazyk je jasný, názorný, ta poetika je syrovější. Líbí se mi ale, že ten smutek, který je hlavně na poslední desce výrazný a je předzvěstí tragických událostí, je podaný povzbudivě,“ řekl Tomáš. „Berman jako by vzkazoval, že je to blbý, ale jedeme dál. Měl problémy s návykovými látkami, psychické problémy, rozpadlo se mu dlouholeté manželství, přesto Berman plánoval turné s Purple Mountains. Nemyslím, že by měl v plánu znovu se pokusit o sebevraždu.“ Podle Tomáše jsou Purple Mountains ještě o něco působivější než vrcholné desky Silver Jews. „O to smutnější je, že to takhle skončilo. Vůbec bych nepodporoval ty diskuze o tom, že se Berman touhle deskou rozloučí. Naopak z toho alba čiší, že se Berman naučil o svých problémech mluvit, naučil se jít ven.“

Kde se v Austrálii bere tolik dobrých kapel, jaká je nejlepší coververze Bee Gees a co nás čeká v podzimní koncertní sezoně? Pusťte si celý Komplex s Tomášem Turkem.

Playlist:

Purple Mountains – All My Happiness Is Gone (Drag City, 2019)
Purple Mountains – I Loves Being My Mother’s Son (Drag City, 2019)
Purple Mountains – Snow Is Falling In Manhattan (Drag City, 2019)
Tropical Fuck Storm – Braindrops (Joyful Noise Recordings & Tropical Fuck Storm, 2019)
Tropical Fuck Storm – Stayin Alive (Mistletone / TFS Recordings, 2017)
Bill Callahan – Writing (Drag City, 2019)
HTRK – You Know How To Make Me Happy (Ghostly International, 2019)

autoři: Miloš Hroch , Jiří Špičák
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.