O smrti a vzkříšení jednoho kostela. S Táňou Vozkovou ze Žižkostela

31. březen 2024

Žižkostel, tedy žižkovský sbor CČSH v Praze, prošel takovou velikonoční transformací. Provizorní stavba z minulého století vydržela stát skoro 100 let, pak z ní zbyla jen velká díra a letos se podařilo kostel znovu otevřít celé komunitě. To by se nestalo bez Táni Vozkové, provozní ředitelky Žižkostela a předsedkyně Rady starších místní náboženské obce, která přijala pozvání do velikonočního Hergot!u.

Táni cesta se s Žižkostelem protnula skoro před 20 lety. Spolu s kamarádkou Lucií Haškovou začaly o oživení kostela snít ještě v době, kdy byl kostel téměř opuštěny. „Vždycky nám bylo líto, že tam je takové prázdno a ponuro a zamknuté mříže,“ přibližuje Táňa své motivace. Postupně v kostele vznikl klub pro děti, nouzové útočiště pro lidi bez domova nebo místo na pořádání koncertů a terapií.

Oprava kostela přišla za pět minut dvanáct. „Když se na to koukali památkáři i stavitelé, tak se všichni divili, že je vůbec možné, že ten barák takhle dlouho stál,“ komentuje Táňa stavbu, ve které místo zdí našli kovové rolety nebo namačkané noviny.

Po pěti letech přestavby je kostel opět přístupný veřejnosti a jeho hlavní idejí zůstává podle Táni otevřenost. „Ta myšlenka je, že my vytváříme prostor, který je opravdu bezpečný a otevřený pro všechny a že mezi lidmi nerozdělujeme a že jsme místo, které má nabízet přijetí a bezpečí.“

Našel se při přestavbě kostela nějaký poklad? Jak se daří spojovat duchovní a sociální stránku kostela? Co všechno Žižkostel veřejnosti nabízí a jak se může člověk zapojit? Pusťte si Hergot!

Spustit audio

Související

Více o tématu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.