O štěstí, depresích a jarní únavě

19. březen 2010

Hledali jsme účinnou obranu proti jarní únavě a depresím z počasí a dostali jsme se až k tomu, co potřebujeme, abychom se cítili šťastní. Jak ovlivňuje místo narození, plat a strava pocit, že jsme spokojeni? A co si počít s tou jarní únavou?

S psychiatrem Cyrilem Höschlem jsme se bavili o vlivu počasí na naši psychickou kondici. Snažili jsme se definovat, jak poznáme jarní únavu od skutečné deprese a co nám přinesou a co nám vezmou antidepresiva. Nejvíc jsme ale mluvili o štěstí.


Český hydrometeorologický ústav společně s centrem duševní pohody Modrá laguna zkoumaly dva roky vliv počasí na to, jak se cítíme. Vedoucí regionálního předpovědního pracoviště v Ústí nad Labem Martin Novák představil, jak projekt vznikl a co ukázal. Mimo jiné odpověděl na to, proč máme pocit, že letošní zima je nekonečná.


Psychiatra Jana Cimického, který se na výše zmíněném průzkumu podílel, jsme se ptali na jarní únavu. Poslechněte si, jak se podle něj co nejlíp a nejbezpečněji po zimním útlumu zase zapojit do aktivního života tělem i duší.

Spustit audio