Obchoďák, ve kterém je všechno zadarmo. Sedmidenní Swap Prague praskal ve švech

21. září 2021

Skoro všichni, u kterých jsem zatím natáčela podcast Šatníky, měli stejný problém. Ve skříních jim leží spousta oblečení, které už dlouho nenosí. A proto tentokrát nemíříme na návštěvu dalšího osobního šatníku, ale na Swap: na akci, kde můžete své nepotřebné věci darovat. A případně si místo nich odnést nějaký kousek, který tam nechal někdo jiný.

Obchoďák Swap Prague obsadil na celý týden dvě patra Haly 17 v Pražské tržnici v Holešovicích. Vedle nepřetržitého vyměňování oblečení, ale i doplňků, knížek, porcelánu a dalších věcí běžel i bohatý doprovodný program plný vzdělávacích přednášek. S jednou ze zakladatelek Swap Prague Kristýnou Holubovou jsme probraly, jak swapování proměnilo její vlastní oblékání a přístup k módě.

Kristýna Holubová, jedna ze zakladatelek Swap Prague, na sedmidenním obchoďáku v Hale 17 v pražských Holešovicích

Vedle toho, jak se osvědčil zatím nejdelší a největší swap u nás, se dozvíte také o zahraničních trendech v oblasti cirkulární ekonomiky a módy. K mikrofonu jsem pozvala zahraničního hosta Swap Prague Patricka Duffyho.

Patrick Duffy, zakladatel mezinárodní platformy Global Fashion Exchange, která pořádá, propojuje a podporuje swapy po celém světě

Zakladatele mezinárodní platformy s názvem Global Fashion Exchange, který už od roku 2011 pořádá, podporuje a propojuje swapy po celém světě. V rozhovoru s Patrickem se dozvíte, jak je to se swapováním v Americe, Číně, Austrálii nebo v Indii.

Po čem jdete na swapech vy? Zkusili jste si to už někdy? Dovedete si představit, že byste místo nakupování jen vyměňovali své starší věci za jiné s ostatními? Napište mi přes Instagram nebo Facebook Šatníků.

Pražský Swap otestoval sedmidenní obchoďák bez placení. Poslechněte si, jak to dopadlo a jak swapování funguje nejen u nás, ale i v dalších koutech světa.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.