„Swap mě vyléčil z nakupování.“ Co nás přitahuje na výměně oblečení?

17. leden 2022

Akce Swap Prague, která se konala ve Vršovicích, opět propojila lidi se zájmem o udržitelnost a recyklaci, ale nabídla také dostupnou možnost si rozšířit šatník. Swap je organizovaná, ale zároveň komunitní aktivita založená na vzájemné výměně, kterou si u nás oblíbila spousta lidí. Poslat dál věci z domácnosti, knihy nebo oblečení lze různě.

„Prodávat oblečení po jednom kusu je zdlouhavý, komunikace občas šílená. Tady navíc přímo vidím lidi, co si moje kousky vezmou, “ říká jedna z návštěvnic, která s oblečením přinesla i dětské hračky. „Šetří to zdroje, ať už mé osobní nebo obecně. A taky mě to vyléčilo z nakupování,“ hodnotí svou zkušenost dobrovolnice, která na swapu třídí jednotlivé příspěvky.

Většina účastníků a účastnic se shoduje, že jim nevadí, když jsou věci použité. Alespoň mají svou historii. „Umožňuje mi to fluktuaci věcí, něco nosím jen sezónu nebo dvě, pak to vrátím na swapu a půjčím si něco dalšího,” vysvětluje svůj přístup další účastnice.

Čtěte také

Chodit na swap s konkrétní představou, co na sebe, může být ošemetné. „Někdy mám přesnou představu, ale jindy mě něco zaujme a vezmu to mamce nebo neteři. Když jim to nevyhovuje, tak to jednoduše vrátím,“ popisuje další swapová odbornice.

Velký zájem o swap mají rodiče malých dětí, které potřebují často obměňovat nejen šatník, ale také hračky, knihy nebo sportovní vybavení. Komunita kolem swapování je ale různorodá, od seniorů a seniorek, přes maminky a hloučky kamarádek, až po děti toužící po dostupných extravagantních modelech.

Více o tom, jak se v Praze-Vršovicích swapovalo, si poslechněte v anketě.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka