Odvykačka shopaholiků: swapy a půjčování mění českou módu

2. květen 2019

Podle nejnovějších zpráv z amerického trhu sahá čím dál tím víc lidí raději po módě z druhé ruky. Do sekáčů s oblibou míří i Češi a čím dál tím běžnější je i swapování nebo půjčování designérských modelů. Bude za pár let sdílená móda trendy alternativou přeplněných soukromých šatníků?

„Obchod mám přes 16 let. Za tu dobu vznikla spousta modelů, které se použily jen na focení a přehlídky, a do obchodu už jsme je nošené dát nechtěli. Využívala jsem je na stylingy do časopisů a jako vzorky ke střihům, a jinak zůstávaly viset v ateliéru. Nakonec jsem si řekla, že by mohly fungovat i dál, a zpřístupnila je zákaznicím formou půjčování,“ popisuje designérka Lucie Kutálková rozjezd LEEDA rental. Půjčovna funguje souběžně s butikem s novou autorskou módou. Umožňuje zkušenost s designérskými modely i těm, kdo na ně běžně nemají.

O tom, jak Češi swapují a jak být Udržitelně Chic, mluvila v Modeschau Lucie Poubová: „Na swapy chodí lidé z různých sociálních vrstev a pro každého znamená pěkné oblečení něco jiného. Občas se setkáváme s tím, že někdo přinese krásné a drahé věci a je naštvaný, že nenašel nic v odpovídající hodnotě. Snažíme se vysvětlit, že swap není o přepočítávání a kalkulu. A je skvělé, že se to daří, lidé se učí a mají z toho velkou radost,“ popisuje Lucie Poubová. V záznamu debaty se dozvíte, jak swapy kompenzují nakupovací mánii shopaholikům a jak rychle se komunita swaperů v Česku rozrůstá.

Jak funguje půjčování svatebních šatů v duchu slow fashion, vysvětlila Jitka Červenková za Férovky. „Míří za námi hlavně lidé, které zajímá férově vyrobená móda. Jsou ale i tací, kteří se o slow fashion nezajímají a naše šaty je zaujmou čistě vizuálně tím, že prostě vypadají jinak.“ Šaty pro Férovky totiž šijí české švadlenky podle návrhů místních designérů. Podobně jako u LEEDA i konvenčních půjčoven je běžnou součástí i úprava modelů na postavu zákaznice.

V podcastu Modeschau uslyšíte také Karin Onderkovou ze SmetanaQ, která si často a ráda půjčuje designérské modely na různé společenské i byznysové události. Poslechněte si, jaké jsou její zkušenosti s půjčováním návrhářských modelů. Navštívili jsme také designérku Annu Vácovou z letenského slow fashion konceptu LUV-1, která chystá půjčovnu společenských šatů z upcyklovaných materiálů.

Playlist:
TenTwentySeven – Glass Blade
Ase Manual – Red As In Blue
José Acid – Danger Siti
Wasted Fates – Clínica

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka