Objevili jsme jednu z prvních československých drag queens, říkají autoři výstavy Loading: Love

10. březen 2021

Loading: Love je výstava, která mapuje historii LGBTQ+ komunity v Československu a Maďarsku ve 20. století. K vidění je do 29. března v Praze na Alšově nábřeží u Rudolfina. „Podařilo se nám objevit jednoho z prvních drag umělců, který si říkal Marcel Ferrari, i zjistit spoustu detailů o životě lidí ze sexuálních menšin díky nalezeným deníkům slovenského aktivisty Imricha Matyáše,“ vyzdvihuje přínosy práce na výstavě jedna z jejích autorek, historička Jana Jablonická Zezulová.

„Spolek Post Bellum nám také poskytl vzpomínky čtyř LGBTQ+ pamětníků, kteří popisují svou minulost a životy. Jak byli perzekvováni nebo jak u nich probíhala sexuální výchova,“ zdůrazňuje další výjimečné momenty celé výstavy její umělecký šéf Eugen Korda.

„Za první republiky vycházel v tehdejším Československu časopis Hlas sexuální menšiny, který přinášel i literární díla, inzeráty na seznamování nebo tipy na místa, kde se lidé z této komunity mohli navzájem setkávat,“ popisuje Jana Jablonická Zezulová. Druhá světová válka a následný komunistický režim ale tuto kontinuitu přerušily.

Eugen Korda

„Lidé cítili, že jsou v tom neskutečně sami. Měli daleko menší možnost vzájemné socializace a často museli vést dvojí život skrytý za manželstvím,“ dodává Jana Jablonická Zezulová. Příkladem jsou například inzeráty v novinách za socialismu, ve kterých muž nebo žena hledají kamaráda, kamarádku, což byl často používaný kód pro nalezení gay partnera/partnerky. „Komunity se také často vytvářely kolem různých podniků díky LGBTQ+ číšníkům.“

Kdy a kým byl v psaném projevu poprvé použit výraz homosexualita? Jak těžké bylo sehnat pro výstavu fotografie československých gayů z minulého století? Které západoevropské země dekriminalizovaly homosexualitu až po Československu? A jaké jsou rozdíly ohledně současné situace LGBTQ+ lidí v Česku, na Slovensku a v Maďarsku? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.