Obnovená Artwall představí Voinu

14. listopad 2011

Po třech letech začíná opět fungovat galerie Artwall. Staronový kurátorský tým ji otevřel vernisáží výstavy ruské aktivistické skupiny Voina.

Galerie Artwall užívala mezi lety 2005–2008 výstavní prostor v kamenných nikách opěrné zdi Letenských sadů. Prezentovala tam celkem 15 výstav českých i zahraničních umělců. V roce 2008, po výstavě skupiny Guma Guar, kritizující kampaň města Praha olympijská, magistrát galerii Artwall vypověděl smlouvu. I přes dlouhodobou snahu kurátorů z Centra pro současné umění Praha a četné protesty ze strany veřejnosti se zdálo, že projekt Artwall je definitivně u ledu. Systém výklenků vybudovaný v 50. letech minulého století pro propagandistické účely se magistrát rozhodl používat pro účely města. Obava z návratu svobodného a potenciálně kritického umění na exponované veřejné místo přetrvávala až do personálních změn ve vedení magistrátu.

02098468.jpeg

Okolnosti obnovení galerie mi na vernisáži výstavy Voina Wanted přiblížila jedna z kurátorek Artwall Markéta Dolejšová.

Rozhovor s kurátorkou Markétou Dolejšovou jsme natáčeli na vernisáži Voina Wanted, první výstavy obnovené galerie Artwall. Od letošního listopadu funguje nanovo pod záštitou primátora hl. m. Prahy MUDr. Bohuslava Svobody. Organizační správu galerie zajišťuje občanské sdružení c2c Kruh kurátorů a kritiků.

Spustit audio