Obrazy klimatické krize nemají estetizovat apokalypsu. O pozemšťanství s filozofem Lukášem Likavčanem

21. září 2021

„Myslím si, že žijeme v bezprecedentní krizi a že nejvíc nám pomůže, když se trochu stáhneme z role věčných nabízečů řešení, a místo toho postojíme a rozhlédneme se kolem sebe, zda řešení nepřicházejí úplně odjinud…,“ píše filozof Lukáš Likavčan ve svém kurátorském textu pro jedenáctý ročník Fotograf Festivalu s názvem Pozemšťané/Pozemšťanky. Kdo jsou to pozemšťané a jak nám může umění pomoct s řešením klimatické krize?

„Když se podíváme na historii přírodních věd, tak je neodmyslitelně spjatá s historií vizuálních kultur, které věda produkuje. Podívejme se na vynález dalekohledu nebo mikroskopu, jsme konfrontováni s grafy, počítačovými modely a podobně, to všechno jsou způsoby, jak se díky zobrazovacím metodám vědy dozvídáme o světě mnohem víc, než bychom dokázali pouhými smysly,“ říká Lukáš Likavčan. Záměrem Fotograf Festivalu není představit publiku, jak pracuje věda, když nás informuje o klimatické změně. Jde mnohem dál.

Pozemšťané jsou všichni lidští i mimolidští aktéři, kteří jsou z pohledu své situovanosti schopni nějak vypovídat o změnách, které kolem nich probíhají. Specificky se díla na výstavách zaměřují na snahu porozumět planetárním sdělením samotným. Například Antropologie ledu ve Fotograf Gallery představuje ledovec jako obrovské datové úložiště, ze kterého jsme schopni vyčíst stav atmosféry ze vzduchových bublin uvízlých před mnoha tisíci lety do masy zmrzlé vody.

Čtěte také

S Lukášem Likavčanem jsme se bavili i o jeho knize Úvod do komparativní planetologie, ve které analyzuje mimo jiné vztah lidstva k planetárním procesům, které jsou na dlouhém geologickém čase pouhým zlomkem v historii Země.

„Uvědomění si vlastního vyhynutí může být mobilizační proto, že nám ukáže perspektivu lidí jako živočišného druhu. Také jsme organismy a také jsme zranitelná těla, což nám klimatická změna v budoucnosti ještě mnohokrát ukáže. Právě zranitelnost je to, co nás s organickým světem spojuje,“ nabízí Likavčan klíč k porozumění pozice lidstva na planetě, která prochází klimatickou proměnou.

Jak můžeme pomocí fotografie odhalit samotnou mediální podstatu Země? Proč se umění už nesnaží vytvářet reprezentace reality, ale představuje prodloužení metabolických přírodních procesů? Jak může vypadat kultura klimatické péče budoucnosti? Pusťte si celý rozhovor s filozofem a kurátorem Lukášem Likavčanem.

Spustit audio