Odkaz Jana Balabána

27. duben 2015
Liberatura

Minulý týden náhle zemřel významný a výrazný český spisovatel Jan Balabán. Bylo mu 49 let. Nejúspěšnější Balabánovou knihou se stala povídková sbírka Možná že odcházíme, za kterou získal Magnesii Literu v kategorii próza; tentýž titul se stal Knihou roku 2004 v anketě Lidových novin a byl rovněž nominován na Státní cenu za literaturu. Mezi jeho další povídkové knihy patří Středověk, Boží lano, Prázdniny a Jsme tady.

Kdybychom si měli pro charakteristiku Balabánových textů vybrat z klasických literárních přihrádek, sáhli bychom nejspíš pro nálepku „existenciální“, s níž se na nás vyvalí zástup charakteristických témat jako je samota, deprese, úzkost, bolest, odcizení, marnost…

Balabánovi hrdinové bojují s nemocí, nevěrou, alkoholem i se smrtí; bojují s úmornou každodenností současnosti a otevírají skrze své vnitřní spory jedinečný pohled na utrpení moderního člověka. Navzdory nelíbivým tématům a tísnivé atmosféře povídek se může pokornému čtenáři dostat rozhřešení v podobě poslední fáze každé klasické tragédie: katarze.

Logo

Autor „existenciálních povídek“ však škatulkování neměl rád a často se vůči němu vyhrazoval v souvislosti s označením „ostravský spisovatel“. Ač v Ostravě vyrůstal a žil a toto město se zásadně promítlo i do jeho textů, odmítal dělit spisovatele jinak než na dobré a špatné. Přikázání pro dobrého spisovatele shrnul Balabán v rozhovoru k příležitosti vítězství v anketě Lidových noviny takto: Myslím, že spisovatel je povinen - ať už Bohu, nebo pravdě či tomu, v čem žijeme - být přesný, nelhat a nevymýšlet si.“


Jan Balabán (1961 – 2010) byl českým prozaikem, publicistou a překladatelem. Vystudoval obor čeština – angličtina na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. Vydal knihy povídek Středověk (1985), Boží lano (1998), Prázdniny (1998), Jsme tady (2006), romány Černý beran (2000) a Kudy šel anděl (2003, přepracované vydání 2005) a scénář komiksu Srdce draka (2001). Jeho sbírka Možná že odcházíme (2004) byla v anketě Lidových novin vyhlášena Knihou roku 2004, získala Magnesii Literu 2005 za prózu a nominaci na Státní cenu za literaturu 2004.

autor: Karolína Demelová
Spustit audio