Odkud přichází zlo? Seriál Slib nahlíží do nitra sekty Nxivm, která si plete seberozvoj s otroctvím

20. listopad 2020

„Dindihaju láni!“ zvolávají Čelisti na počest zesnulého Lászla Benköho, utajeného dvojčete memového hrdiny Feel The Pain Harolda a především zakládajícího člena maďarské Omegy. Kapely jednoho hitu, jehož název sice nikdo neumí pořádně vyslovit ani přeložit, ale zato ho vysamploval Kanye West, který o nepochopení shodou okolností taky něco ví. Dočkají se tedy porozumění alespoň aktuální filmové novinky?

Letošní chudší rok zachraňují hlavně nízkorozpočtové hororové snímky, které mají oproti velkým produkcím tu výhodu, že by se bývaly do kin možná nedostaly, ani kdyby se promítalo. A právě mezi nenápadnými tituly mohou vyplavat opravdu nečekané klenoty. Zářným příkladem je The Dark and the Wicked Bryana Bertina, který se podle Vítka od mainstreamové produkce nejvíce odlišuje tím, jak je radikální a nepříjemný. „Psychologie je tak dobře vystavěná, že si zlo vystačí i bez velkejch manifestací,“ nastiňuje spokojeně.

„Zvláštní žánrová studie truchlení člověka, kterej je tváří v tvář smrti někoho blízkého provázen vnitřními démony. Brilantní cvičení v umocňovaný tenzi… Ten film je vlastně hrozně hnusnej, ale zároveň krásnej,“ podsouvá Aleš své dojmy Tondovi, který má však o snímku jasno: „Hlavně je hodně hnusnej.“ Což v překladu znamená jistou formu pochvaly.

Lahodné porce kašovitého hnusu ale nečíhají pouze v hororech. Vyprávět by mohly třeba oběti sekty Nxivm, které se v touze po osobním seberozvoji bezhlavě vrhaly do náruče zdánlivého mesiáše, ale především zdatného fabulátora a prvotřídního zvrhlíka Keitha Raniera, nyní odsouzeného na 120 let za obchod s bílým masem a organizovaný zločin. Nestandardní praktiky jeho organizace teď skrze zkušenosti někdejších členů rozkrývá dokumentární seriál HBO Slib.

„To, co se nakonec vyvalilo na povrch, bylo v podstatě středověký a až překvapivě odporný. Cejchování žen, otroctví… všechno postavený na principu lehké psychologické manipulace ‚odstraňování bloku‘,“ popisuje Vítek. „Sekta byla v něčem dost rafinovaná, dělali to chytrý lidi. Raniere sice asi neměl IQ 240, jak tvrdil, ale blbec to bohužel taky nebyl. Sesmažil i nadprůměrně inteligentní sofistikovaný jedince, kteří možná byli jen příliš citliví a měli příliš problémů v životě,“ zdůrazňuje Aleš fakt, že Nxivm rozhodně nečíhala pouze na slaboduché.

A pokud jste se stále nenabažili lidského neštěstí, Čelisti doporučují archivní zpravodajskou perlu, kterou napsal sám život. Spektakulární reportáž z nepříliš vydařeného rozstřelu uhynulé velryby skvěle navazuje na hnilobnou hororovou linku, ale zároveň dokáže uhasit trýznivou žízeň diváků, kteří poslední dobou marně čekají na skutečně procítěný komediální trhák.

Kolik trhaviny je potřeba k uklizení velryby? A jakou trhavinou terorizovala zamlada své okolí Ivanka Trumpová? Zaslouží si rakouský film Smysl života nominaci na Oscara? Pochutnal si Tomáš Stejskal na tom, co mu naservíroval globální „MasterChef“ The Final Table? Jaké množství zavařovaček letos Vítek naplnil oříšky? Odpovídá Aleš čínskému ideálu krásy pajšl jou? A kolik nelítostných robotických prasat s rotačákama střeží Tondův klidný spánek? Dozvíte se v Čelistech.

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Antonín Tesař , Tereza Kunderová
Spustit audio