OK Boomer je ultimátní nadávka i vyhlášení generační války

18. listopad 2019
Fenomem

Memy, v nichž si dnešní mladí střílí z generace svých rodičů, které nazývají boomeři, jsme už ve Fenomemu řešili na konci října. Vedlejším produktem této virální vlny se stala hláška OK Boomer, která se šíří po internetu a je univerzální reakcí mladší generace na poněkud zastaralé názory, ať už se jedná o klimatickou změnu, nebo nové technologie. Mladí ji píšou pod tweety Donalda Trumpa, trapná videa svých rodičů na YouTube anebo třeba pod nelichotivé poznámky o své generaci.

Hláška vznikla už vloni na jaře, víc se ale šíří teprve od počátku letošního roku, od kdy se používá jako univerzální reakce na Twitteru. K virální explozi přispěl i písňový hit producenta Jedwida, který je hodně populární na TikToku a odstartoval i hashtag #okboomer. Píseň sampluje proslov jistého starého muže stěžujícího si, že dnešní mladí nechtějí dospět a žijí v utopických iluzích. Na něco takového se snad ani nedá říct nic jiného než pohrdlivé „ok boomer“ – „dobře, boomere“.

Do veřejné diskuze se spojení OK Boomer dostalo až poslední týdny. Kromě tiktokových reakcí se internetem šíří memy, v nichž figurují fotografie psa shiba inu i template s Joe Swansonem z Griffinů jako typickým zástupcem starší generace. Slogan dokonce nedávno použila mladá novozélandská poslankyně při debatě o klimatických zákonech a na internetu si můžete koupit tričko nebo kšiltovku s tímto nápisem.

Na začátku listopadu otiskl časopis New York Times článek s názvem: Značí OK Boomer konec přátelských generačních vztahů? Podle autora je popularita sloganu varovným signálem, že ve vztazích mladé a starší generace není něco v pořádku. Jiná média varují před ageismem, tedy diskriminací lidí na základě věku, kterou údajně slogan implikuje. O tom, že se v současnosti rozevírá propast mezi generacemi, není pochyb, stejně jako o tom, že v internetových ideologických válkách už hraje svoji roli i věk. Jenže redukovat virál OK Boomer jen na neúctu mladých ke stáří by bylo příliš zjednodušující.

OK Boomer je totiž také výrazem zoufalství a frustrace mladé generace, která nemá v boji o budoucnost lidstva a planety příliš mnoho jiných zbraní, než jsou právě memy nebo internetová ironie. A starší generace, která je u moci a udržuje společenské status quo – tedy ta obvykle reprezentovaná muži kolem padesátky –, si rozhodně zaslouží trochu kritiky nebo nátlaku. Třeba proto, aby jí došlo, že má zodpovědnost za všechny, ne jen za sebe a svůj omezený svět, v němž vládnou peníze a růst. Je dobře, že jim to někdo občas připomene.

Poslechněte si Fenomem a zjistíte, kde se vzala a co znamená na internetu hojně užívaná hláška OK Boomer. Značí ochlazující se vztahy mezi mladými a starými a je skutečně začátkem generační války? A co s tím má společného Joe Swanson z animovaného seriálu Griffinovi?

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.