Olympijské videohry nejsou nic moc. Kde jinde si sportovní disciplíny virtuálně vyzkoušet?

6. srpen 2021

Letní olympiáda v Tokiu pomalu končí, ale v Jardovi, Šárce a Lukášovi chuť věnovat se sportovním aktivitám zůstane i v následujících týdnech. Minimálně doma na monitorech. A protože prakticky všechny videoherní adaptace olympijských her stojí za starou bačkoru, rozhodli se moderátoři pro jednotlivé disciplíny vybrat alternativy v poněkud nesouvisejících titulech.

Pro své bádání zvolili osmici disciplín ze hry pro starý operační systém DOS Summer Challenge z roku 1992, u kterého nejedna rodina přišla o klávesnici skrz usilovné bušení a snahu překonat rekord. Alternativy pro překážkový běh, parkur, lukostřelbu, kanoistiku, cyklistiku, hod oštěpem a skoky o tyči a do výšky ovšem hledali v moderních hrách.

Neobešlo se to bez spousty zábavných faktů a špičkování, kdy se Šárka s Jardou málem pohádali o tom, v kterém dílu série Grand Theft Auto se jako první objevila kola. Naštěstí jsou ale olympijské hry obdobím míru, takže nakonec všechno dobře dopadlo.

K některým spojením zase došlo víceméně náhodou, protože najít vhodného herního kandidáta pro skákání o tyči se ukázalo být poměrně velkým oříškem. I s ním si ale trojice poradila s grácií sobě vlastní a objevila ho někde mezi kačerem Skrblíkem a loňským Animal Crossing: New Horizons.

Proč je zápalný šíp jediný správný způsob, jak zažehnout olympijský oheň? Kde seženete taktický kajak? Kdo dohodí oštěpem nejdál? Poslechněte si celý díl Questu o olympijských disciplínách v neolympijských hrách.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.