Organizátoři Miss UK kritice nerozumí

28. listopad 2013

O Miss UK, která bude zvolena tento pátek, se v posledních týdnech psalo hodně. Soutěž krásy se totiž ocitla pod kritickou palbou iniciativy Za Karlovku bez sexismu. Jak se ale ukazuje, víc než o rozdílných názorech a argumentech je celá kauza o dezinterpretacích.

Iniciativa Za Karlovku bez sexismu odeslala v půli listopadu otevřený dopis rektorovi Univerzity Karlovy Václavu Hamplovi. V něm se tři zástupci iniciativy a její podporovatelé ohrazují především proti spojování soutěže se jménem Univerzity Karlovy. „Není to o tom, že bychom nechtěli, aby se studentky účastnily nějaké soutěže. Jde nám o absurdní spojení této formy zábavy, kdy se studentky promenují, fotí v plavkách, ve spodním prádle, s univerzitními ideály, se studiem atd,“ vysvětluje za iniciativu Za Karlovku bez sexismu Johana Chylíková, která byla hostem posledního vydání magazínu Kvér. K obsahu otevřeného dopisu pak dodává: „V dopise píšeme, že se nám nelíbí forma, jakou jsou studentky prezentovány. Že to je skutečně pouze o tom, jak vypadají v plavkách, že tam jsou prezentovány ne jako lidské bytosti s mozkem, ale jako pohledné ženy spoře oděné. Pak se nám nelíbí, že ta soutěž produkuje klasické genderové stereotypy o tom, jak má vypadat správná žena, v tomto případě studentka Univerzity Karlovy.“

Podle Johany Chylíkové přicházejí mladí lidé na univerzitu především kvůli rozvoji intelektu a soutěž takového charakteru má potenciál produkovat nerovnost mezi studenty. Zeptala jsem se tedy ředitele Miss UK Tomáše Gavlase, proč by Univerzita Karlova měla mít soutěž krásy, respektive čím je pro univerzitu prospěšná. „Je to otázka. V první řadě ta soutěž nemá ambice si hrát na nic výjimečnýho. Je to úplně běžná akce studentů jako jakákoli jiná. Čím může být prospěšná je to, že je velmi medializovaná. Je tam důležitý moment, že ji připravují sami studenti, tzn. oni se realizují, učí se nový věci, dívky se učí mluvit v médiích, spolupracujeme s charitou, se zdravotnickýma spolkama… Je tam realizace studentů, to je důležitý moment,“ upřesňuje ředitel Miss UK Tomáš Gavlas. A jaký je jeho názor na iniciativu Za Karlovku bez sexismu?

03014401.jpeg

„My je určitě respektujeme, protože jsme v demokratické společnosti a taková forma protestu je naprosto logická a pochopitelná i v tom ohledu, že na UK se vyučuje gender, máme tam teologickou fakultu. Ale my tady apelujeme na vzájemný respekt, kdy vůle zakázat, zrušit, nám přijde naprosto neadekvátní. Na portálu lidovky.cz jsem četl článek, kde Johana říká zrušte Miss UK, takže je tam primárně tenhle apel.“

Z výpovědi Tomáše Gavlase je ale jasné, že otevřený dopis, který celou kauzu rozpoutal a jako jediný je důležitý, úplně ignoruje. Místo toho vztahuje účelově pozornost k zavádějícímu titulku článku na serveru lidovky.cz, ze kterého může mít člověk dojem, že v celém sporu jde o zrušení soutěže krásy. Se stejným předpokladem evidentně vzniklo i video Osobnosti o Miss UK, kde o svobodách, dobách minulých a kráse žen mluví z většiny spřízněná akademická veřejnost a mezi nimi třeba JXD nebo kuchař Roman Vaněk. Ani on, podobně jako ostatní mluvčí, zřejmě netuší, že o rušení soutěže tady ve skutečnosti nejde.

Spor o Miss UK je především konfliktem odlišných světonázorů a životních postojů. Co jednomu přijde sexistické, druhý vnímá jako radikálně feministický odsudek. A v této rovině měl taky celý spor zůstat, jenže to se bohužel nestalo.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.