Osobák #2: Crossfit. „Sedět celé dny v kanceláři a jíst nesmysly je cesta do pekla,“ říká trenérka Pavla Kladivová

16. prosinec 2019

„Když jsem zvládl vylézt desetimetrovou stěnu pod dohledem Adama Ondry, zvládnu všechno,“ říkal jsem si, předtím než jsem přišel na trénink crossfitu. Jakmile jsem ale vstoupil do tělocvičny, začal jsem o sobě pochybovat. Kolem mě byly činky, kettlebelly, boxovací pytel a vysoké dřevěné bedny. Síla rozhodně nikdy nebyla má přednost. S příchodem trenérky Pavly Kladivové jsem ale pochopil, že zmíněné pomůcky jsou opravdu až „vyšší level“ a že je nutné začít opravdu od začátku.

Pavla Kladivová je profesionální sportovkyně, několikanásobná mistryně ČR v silovém trojboji, trenérka crossfitu a funkčního tréninku a v současnosti aktivní zápasnice bojových sportů. Své životní zkušenosti, nasbírané během dlouholeté kariéry a spolupráce s trenérskými špičkami z celého světa, zhmotnila do vlastního projektu ARENA Pavly Kladivové. Zde plní sportovní cíle profesionálům či amatérům, učí lepšímu pohybu a zdravému stravování či napravuje zdravotní problémy klientů. Je certifikovanou instruktorkou vzpírání, silového trojboje, funkčního tréninku, kettlebellu, systému Primal Move a FMS. Neustále se sama vzdělává a aktivně se účastní těch nejkvalitnějších kurzů po celém světě. Jako trenér spolupracuje s mnoha vrcholovými sportovci a reprezentanty.

„U crossfitu je hrozně důležitá sociální složka. Cvičí se ve skupině, lidé se hecují a tím dosahují lepších výsledků. Přitom každý, kdo cvičí, bojuje sám se sebou. Vůbec bych neřekla, že je někdo slabý,“ uklidnila mě sympatická a milá Pavla, která se mimochodem kromě crossfitu a funkčního tréninku momentálně věnuje i bojovému sportu MMA.

Začali jsme mobilitou, vyzkoušel jsem si veslo i stroj zvaný air bike. Pavla mi poradila, jak si správně vybrat svého trenéra, na co si dát při začátcích pozor, a vysvětlila, v čem je crossfit takový fenomén. Pusťte si Osobák a dozvíte se víc.

Osobák je podcastová série Radia Wave vytvořená ve spolupráci s novým audioportálem Českého rozhlasu mujRozhlas.cz. Představuje moderátora Martina Minhu v roli hobby sportovce, který pod dohledem profesionálů absolvuje na vlastní kůži tréninky osmi vybraných sportovních aktivit. Osobák můžete od 9. prosince poslouchat na audioportálu a v aplikaci mujRozhlas.cz i na wave.cz/osobak. Přihlaste se k odběru podcastu na wave.cz/podcasty.

autor: Martin Minha
Spustit audio