Oteplení pouze o 1,5 °C už není dosažitelné, říká ekolog Ač na základě zprávy OSN o klimatické změně

13. srpen 2021

Mezivládní panel OSN pro klimatickou změnu (IPCC) tento týden zveřejnil novou zprávu. První ze tří částí, které budou vycházet až do příštího roku, hodnotí vliv člověka na globální oteplení, aktuální stav klimatu a popisuje scénáře dalšího vývoje. „Oteplení o více než 1,5 °C je v podstatě jistota současného světa, protože závěry IPCC jsou už z definice trochu pozadu oproti realitě,“ říká ekolog Alexander Ač z Ústavu výzkumu globální změny AV ČR.

Klíčové informace, které o klimatickém systému víme, jsou známé již desítky let, přesto se stále nedaří dostatečně snižovat emise skleníkových plynů, aby nedošlo ke kritickému zlomu, ze kterého již nebude cesty zpět. „Pokud by svět chtěl omezit oteplení na 1,5 °C, tak už to ani nejoptimističtější scénář této v pořadí šesté studie neumožňuje. Emisí bylo uvolněno příliš mnoho a světová ekonomika se nedá vypnout tak rychle,“ zdůrazňuje Alexander Ač.

Nijak růžově na tom podle Ače není ani Česká republika: „Pokles emisí u nás pokračuje jen velmi pomalu, v některých letech máme dokonce nárůst a ani naše sliby v podstatě nejsou v souladu s Pařížskou dohodou.“

Alexander Ač

Jednou z výhod zpráv IPCC je sledování aktuální situace a důsledků v jednotlivých částech světa, a to jak oceánů, tak kontinentů. „Vysokou jistotu, co se týče rostoucího výskytu sušších oblastí, má například část západu USA, což je už dnes vidět na stále rozsáhlejších a častějších požárech. Ale vůbec nejrychleji se na naší planetě otepluje Arktida, místy až pětkrát rychleji než zbytek světa,“ upozorňuje Ač. Zároveň ale dodává, že IPCC nebere v potaz nebezpečí v podobě možnosti uvolnění většího množství dalších skleníkových plynů z tajícího permafrostu, protože variant je zkrátka příliš mnoho.


Co Alexandera Ače zaujalo na šesté zprávě IPCC nejvíce? A jaký vliv mají na ochlazování atmosféry aerosoly? Poslechněte si celý rozhovor věnovaný tento týden zveřejněné první části šesté zprávy Mezivládního panelu OSN pro klimatickou změnu.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.