Ovládne nás Google+?

27. červenec 2011

Zanedlouho otevře veřejnosti svoji sociální síť další velký hráč na poli internetu Google – a to by mohlo pozicí Facebooku povážlivě otřást. Nebo ne?

Google, stejně tak jako třeba Apple, Hewlet-Packard, IBM nebo Microsoft vznikl jako projekt mladých nadšených studentů. Ale zatímco Apple nebo Microsoft svoji pozici budovaly dlouhá léta, hvězda Googlu a Facebooku vzplála nebývale rychle.

Myšlenka na vytvoření webového vyhledávače se usídlila v hlavě Larryho Page už v druhé polovině 90. let, kdy byl ještě studentem postgraduálního studia na Stanfordské univerzitě. Druhým z týmu byl Sergej Brin.Původním záměrem dvojice bylo pouze v rámci jejich disertační práce zlepšit orientaci v rychle se rozrůstající džungli webových stránek. Systém, který pro svůj zdrojový kód použili, převzali ze známého prostředí. Vycházeli z takzvaného citačního indexu. Akademické záležitosti, podle které se určuje kvalita práce na základě množství dalších vědeckých textů, které ji citují. Na bázi této jednoduché úvahy pak vzniknul vyhledávač BlackRub, který stránky třídil podle množství a důležitosti odkazů z jiných webů.

Doménu Google studenti zaregistrovali v roce 1997. Název vznikl ze slovní hříčky s matematickým výrazem „googol“, který označuje číslo s číslicí 1 a sto nulami. Naznačoval snahu utřídit nekonečné množství informací na webu.

02396669.png

Cesta vyhledávače na vrchol byla velmi rychlá. Už začátkem milénia odborníci oceňovali jeho jednoduchost a rychlost. Google se v průběhu let stal symbolem a doslova synonymem pro vyhledávání na internetu. Dnes ho používá většina světových uživatelů sítě world wide web, například podle údajů serveru StatCounter obstará Google kolem 90 % veškerého hledání.



Google nezůstal pouze u vyhledávače, ale rozšiřoval své služby. Některé vytvořil (mail, mapy nebo překladač), jiné koupil – Blogger, správce obrázků Picasa a další. O průnik na pole sociálních sítí se už snažil – zatím ovšem neúspěšně. Teď přichází s nejvýraznějším pokusem jménem Google+. Ten vypadá a funguje dost podobně jako zmiňovaný Facebook. Rozdíly přece jen najdeme. Hlavní je především rozdělování vám blízkých uživatelů do takzvaných kruhů – kruhu přátel, známých, rodinných příslušníků a třeba jen lidí, o kterých se chcete něco dozvědět. Vy sami pak určíte jaké skupině se váš status, fotky nebo video zobrazí. Navíc s lidmi se ani nemusíte stát přáteli a stále od nich můžete získávat informace – samozřejmě takové, které oni si přejí sdílet se širokou veřejností. Zdánlivě složitý systém je ve výsledku funkční a jednoduchý. Lépe také chrání vaše soukromí.Poslechněte si rozhovor s doktorem Jiřím Donátem z Vysoké školy ekonomické uvnitř příspěvku.

Služba Google+ rozhodně není revolucí, je to spíš evoluce a záležitost pro lidi, kteří se zatím nesžili s Facebookem nebo prostě mají raději značku Google. Síla této sítě zatím není objevena, ale pokud se Googlu podaří jednoduchým způsobem v „plusku“ všechny jeho služby sjednotit, může být Facebook opravdu v ohrožení. Teď je v klidu. S nadsázkou řečeno, v České republice Google+ zatím používá pouze Miloš Čermák a navíc je služba stále neveřejná – abyste si zřídili účet, musí vás do ní někdo pozvat. Kdy se otevře širokému spektru uživatelů, zatím není jasné, pravděpodobný je podzim letošního roku.

28. července 2011 Poznámka redakce:Opravili jsme některá tvrzení v původním textu. Omlouváme se a děkujeme za upozornění všem, kteří se zapojili do diskuse.

autor: Pavel Cyprich
Spustit audio