Pacienti v substituční léčbě někdy vypadají jako chlapci z nedělní školy, říká psychiatr Jakub Minařík

5. duben 2019

Jednou z možných cest, jak zkrotit závislost na opiátech, je substituční léčba. Uživatel přichází do zařízení, kde dostane náhradní látku, která mu umožní fungovat, a nemusí drogy shánět na ulici ani kvůli nim páchat trestnou činnost. Stává se tedy v tu chvíli psychiatr dealerem?

„Substituční léčba je určená lidem, kteří v opiátech nějak uvízli. To je v Česku asi tak deset tisíc lidí,“ říká v Diagnóze F psychiatr Jakub Minařík. Podle něj si většina z nás člověka, který je na opiátech, představí jako někoho, kdo leží v příkopu, z ruky mu trčí stříkačka a v batohu má pistoli, aby mohl někoho zastřelit a sehnat další dávku. Jeho zkušenost však tomuto obrazu vždy neodpovídá. „V substituci jsem měl i člověka, který řídil banku, vědeckého pracovníka nebo tiskaře, který roky pracoval v tiskárně. To byli lidé, kteří byli vysoce stabilizovaní,“ uvádí Minařík.

Logo

Pacienti zpočátku dochází do substitučního centra denně a kromě samotného výdeje substituční látky se účastní i terapeutických sezení. Jsou lidé, kteří se po několika měsících rozhodnou, že budou abstinovat úplně, ale jsou i tací, kteří s náhražkou drogy stráví zbytek života. „Jeden pacient třeba říká, že by s tím i přestal, ale když si vzpomene, jak tyto pokusy vždycky dopadly, tak na to prostě nemá odvahu. Takhle může normálně pracovat, má rodinu, děti a funguje,“ říká psychiatr. Jeho pacienti prý někdy připomínají chlapce z nedělní školy – moc nepijí alkohol, starají se o rodinu, mají normální koníčky a málokoho z jejich okolí by napadlo, že jsou dlouhodobě na nějaké každodenní udržovací dávce opiátů.

Kromě toho, že je léčba přínosem pacientovi, podle statistik šetří i peníze daňových poplatníků. „Pohyb toxikomana ve volné přírodě, respektive ve městě na ulici, je v důsledku nejdražší a nejvíc problematičtější pro celou společnost, naopak substituční léčba je proti tomu pro stát minimální náklad,“ dodává Minařík.

Jak se šéf banky nebo vědecký pracovník dostanou k užívání opiátů? Proč je substituční léčba dobrá, i když nevede k abstinenci? A co psychiatra Jakuba Minaříka baví na práci s uživateli drog? Poslechněte si Diagnózu F.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka