Párová terapie může pomoci zachránit vztah i se v klidu rozejít

7. červen 2022

„Ve chvíli, kdy nás napadne jít na párovou terapii, je to většinou dobrý signál,” říká v Balancu psycholožka a psychoterapeutka Eliška Remešová. I když jste ve vztahu spokojeni a umíte komunikovat, stejně se mohou objevit problémy, které jsou nad vaše schopnosti. Někteří lidé se chodí radit či využívají možnost terapie preventivně, třeba kvůli očekávané životní změně –⁠ svatbě, narození dítěte nebo před společným bydlením.

„Když se snaha a úsilí o zlepšení problému přetvoří do zhoršení, pojďte to zkusit probrat.“ Terapie musí být prostorem bezpečí. Neměli byste se bát mluvit otevřeně ani o bolavých a nepříjemných věcech  s vědomím, že můžete zranit svůj protějšek. Dobrý terapeut nebo terapeutka vám s tím pomohou.

Občas musí pracovat s odporem, jeden z páru třeba kývne na terapii, aby měl klid. Bojí se, co by se mohl dozvědět o sobě nebo o svém vztahu. I s tím lze ale úspěšně pracovat. Vstoupit do terapie není známka slabosti, ale toho, že vám na vás, vašem vztahu i partnerovi záleží.

Čtěte také

„Věřím, že láska je dovednost a pracovat na vztahu preventivně se vyplácí. Je třeba ale také odlišovat párové a manželské poradenství. V něm jsou někdy dokonce pro manžele k dispozici odborníci dva, žena a muž. V párové terapii je to méně časté.

Samotná volba pohlaví terapeuta může být tématem. Nebude se muž bát, že se žena terapeutka spolčí s jeho ženou? Nebo se mu naopak nebude chtít mluvit o některých záležitostech před mužem? Platí to samozřejmě pro všechny zúčastněné strany, ale u opravdového profesionála byste to na jeho nebo její práci neměli poznat.

Poslechněte si celý Balanc o párové terapii, poradenství a zdravém řešení problémů.

autor: Petr Bouška
Spustit audio