Párový terapeut Honza Vojtko v Diagnóze F: Vztah bez závazků nemůže fungovat

3. duben 2018

S přicházejícím jarem jsme aktuální díl Diagnózy F věnovali lásce a jejím podobám. Podle párového terapeuta Honzy Vojtka je třeba na lásku nahlížet nikoliv jako na emoci, ale jako na jednu ze základních lidských potřeb. A jak poznat tu pravou lásku?

Klíčem k tomu, abychom poznali, který člověk je pro nás tím pravým, je dobrá znalost sebe sama. „Když vím, kdo jsem, co potřebuji, co hledám a také jaké mám démony, teprve pak můžu poznat pravou lásku,“ říká terapeut. Její hledání nám však může komplikovat řada okolností. „Lidé mají třeba někdy tendenci zpochybňovat vztah ve chvíli, kdy opadne první zamilovanost, ale to je jen hormonální bouře a i ta musí opadnout, protože je to pro tělo a mozek velmi náročné. Zároveň je to chemie a i na ní může vzniknout závislost,“ vysvětluje Vojtko a hovoří v rozhovoru o své zkušenosti s klienty, kteří se opakovaně zamilovávají a vztahy opouštějí, když tato prvotní zamilovanost pomíjí.

Naše tělo nemůže lhát, říká párový terapeut Honza Vojtko

Honza Vojtko

Jakkoli jsou slova pro komunikaci důležitá, stejně důležitý je neverbální kontext, v němž jsou slova vyslovována, ať už jde o tón hlasu, gesta, výraz ve tváři, či tělesný postoj. Můžeme se naučit v některých situacích ovládat řeč svého těla, dlouhodobě lhát ho ale nenaučíme.

Láska také zdaleka nemusí přijít na první pohled. „Důležité je, aby lidé nespěchali. To správné a pravé se teprve stane, na vztahu je třeba pracovat,“ vysvětluje terapeut s tím, že láska na první pohled nás může někdy šálit. Také potvrzuje, že když lásku cíleně hledáme, většinou nepřichází. „Jakmile hledám lásku, mám představu, jak by ten člověk měl vypadat, a pak se snažím lidi kolem nacpat do té šablony, nefunguje to. Jakmile očekávám, moc tlačím, abych našel tu pravou lásku, tak prostě nepřijde.“

Nezastupitelné místo mají ve vztazích i závazky. Těmi nemusí být jen děti, řeč je i o společném bydlení a společných rozhodnutích. I ta však mají svůj čas. „Když člověk hodně tlačí, bývá to kontraproduktivní,“ říká Vojtko.

Kde ve vztahu hledat romantiku? A je žádoucí, aby byla přítomna stále? Co dělat, když pochybuji o svém vztahu a zvažuji, jestli s někým jiným nebudu šťastnější? A jak oživit letitý vztah, kde se už o hormonální bouři moc mluvit nedá? I to se dozvíte od párového terapeuta Honzy Vojtka, který byl hostem Diagnózy F.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.