Pátrání po ztraceném intelektu. Vytrousil ho Havel, nebo jen tvůrci jeho životopisného filmu?

24. červenec 2020

„Proběhl další ročník oblíbené Neckyády v Mníšku pod Brdy a soutěž o nejlepší kotlíkový guláš s napínavým finále mezi rodinným týmem Havlíci a Chrabrými gulášníky. Vyhráli nakonec Havlíci s gulášem Tos nežral, vlku,“ jásá na úvod Vítek a všichni přítomní jsou rádi, že klání dopadlo tematicky korektně. Jeho, Alešovy, Tomášovy a Kamilovy Čelisti věstí filmovým novinkám pevný stisk, který nerozhodí ani tužší sousto. Zvítězí uleželý sedmdesátkový Vašek, nebo čerstvé hovězí?

„Já cejtim následky toho filmu ještě teď,“ cedí skrz zuby Kamil Fila a Aleš už čuje, že duševní stopa lásky ve spojení s novým Havlem asi nehrozí. „Máte 105 minut, abyste zachytili život někoho, kdo je fakt významná osobnost a existuje na něj hrozně moc názorů. Ideální by bylo udělat to stylem Andrzeje Wajdy a filmu Člověk z mramoru, kdy vymyslíte několik možností, jak se na toho člověka koukat. Tady je jen jedna perspektiva a Havel je váhající bloud, co neví, kterou ženu by úplně přesně chtěl,“ odhaluje Kamil střípky z výplodu spolupráce Slávka Horáka a Rudolfa Suchánka.

„Na samý závěr se to zlomí, tam se zrodí státník, který přijde a mezi čtyřma očima řekne Dubčekovi: ‚Ty k‎andidovat na žádnýho prezidenta nebudeš!‘ Což je vlastně moje zásadní námitka – celá perspektiva je úplně posunutá. Silný momenty se dělají z něčeho, co nebylo, a všechno, co je na jeho osobnosti silný, tam chybí,“ přizvukuje rozmrzele Tomáš Stejskal, kterého zklamalo, že film opomíjí historická fakta a dělá z Havla jen věčně nerozhodného ňoumu.

Co se nám tedy vlastně snímek snaží říct? Chce především odhalit velký osobní rozpor vyobrazený na odlišném přístupu k soukromé a veřejné sféře, který je však podle Kamila z mnoha důvodů falešný. „Kdyby byl řekněme konzervativní politik skrytý homosexuál a brojil proti svazku homosexuálů, tak tam je skutečně niterný konflikt. Tady žádný konflikt prostě není, je to umělá věc,“ naráží na fakt, že ohánět se donekonečna záletnictvím ve spojení s politikou není příliš šťastné.

Tomáš ještě ze soudku falešně vyhrocených kontrastů vytahuje „váhavého Havla a akčního Lanďáka“, přičemž ani druhého ze jmenovaných film příliš nešetří a karikuje jej v podstatě do podoby primitiva. „Je to točený lidma, který nemaj intelektuální kapacitu pochopit Havla, takže z něho udělali pohádkovou postavu,“ nabíhá Kamilovi pomalu cévka a je znát, že přišel čas nekomfortní téma konečně típnout.

Aňa Geislerová a Viktor Dvořák jako Olga a Václav ve filmu Havel

Špačka zahazujeme do Babicova guláše, kde se hravě ztratí, a jdeme vstříc nenápadné americké kachyňovině First Cow, která bez debat stojí za pozornost. „Antiwesternová balada! Něco, o co se pokoušeli třeba bratři Coenové v podle mě dost mizerný antologii The Ballad of Buster Scruggs. Film vedenej ve velmi pozitivním, přátelským, veselým duchu s temným podtónem. Minimalistická historka o kravičce a dvou kamarádech, kteří se rozhodnou zbohatnout pečením koblížků v Oregonu. Navzdory tomu, že je to snímek tichej a zdánlivě vyprázdněnej, je plnej významů, emocí a nejrůznějších odstínů, které člověka dokážou vtáhnout tak hluboko, jak jsem to už dlouho nezažil,“ smeká Vítek.

„Propadnul jsem do jeho hypnotickýho rytmu, má podle mě transformační, až transportační kvality,“ neskrývá ani Aleš své uhranutí skvostem režisérky Kelly Reichardt. „Od Portrétu dívky v plamenech jsem nezažil podobnou náladu. Nechci propadat do klišé ženského psaní, ale v něčem ta jemnost je, byť jde o chlapský film, kde ženu aby pohledal,“ vyzdvihuje Tomáš perfektní souhru všech elementů, mezi něž se řadí i neskutečná vizualita, kterou nedokáže utlumit ani sledování na sluncem ozářené obrazovce počítače v domácím chlévě. Zážitek ryzí a dojemný jako pohled do kravských očí!

Je sezona blockbusterů dočista mrtvá? Zapomněl režisér Malcolm McDowell i to, co si nepamatoval? Kde bydlí Housebatman? Jaké druhy zažívacích potíží už lidem způsobili Babica s Hejmou receptem na Havlův guláš a zasloužil by tento pokrm vlastní epizodu v sérii Unsolved Mysteries? Vyděsila v dětství Kamila víc jeho první cigareta na koupáku nebo představení Miloše Nesvadby? Podaří se Vítkovi udržet na balkoně komunismus? Stane se Tomáš myslivcem, aby vymámil od státu mrazák zadarmo? A pořídí si Aleš do práce terapeutickou kravičku? Poslechněte si Čelisti a mnohé se dozvíte.

Kuk! (záběr z filmu First Cow)
autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Tereza Kunderová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.