Pavel Suchý projel na jawě Austrálii: V poušti je takové ticho, že slyšíš dýchat Boha

9. duben 2017

„Se džbánem se musí chodit pro vodu, i když už se ucho utrhlo,“ usmívá se motorkář Pavel Suchý. Na jawě jako první Čech objel svět, pak zvítězil nad rakovinou a vrátil se do sedla motorky, aby si doplnil „chybějící“ kontinent. Austrálii.

Pavel Suchý v letech 2013–2014 objel svět na Jawě 350 z roku 1978. Cestou z Evropy přes Asii a obě Ameriky urazil 49 003 km. Po návratu porazil rakovinu míšních uzlin a po zotavení vydal o svých motorkářských dobrodružstvích knihu, která se stala bestsellerem. Jeho motorka putovala do muzea a Pavel si pořídil novou, kterou natřel pouštní pískovou barvou, pojmenoval ji Dingo a vrhnul se na kontinent, který během své cesty kolem planety vynechal. Projezdil outback Austrálie a nevynechal ani tasmánského čerta. Navštívil nejzápadnější, nejjižnější a nejvýchodnější bod Austrálie. Projel například nejdelší rovný úsek silnice na světě bez zatáčky (téměř 150 km), viděl 5 moří a 4krát překročil obratník Kozoroha.

Poušť dává možnost jiného myšlení

„V poušti je spousta much. Nutilo mě to jíst i pít za jízdy a nezastavovat. Společně s brzkým ranním vstáváním je to tajemství obrovského množství denních kilometrů ujetých každý den,“ říká Pavel, který za celkem 81 dní urazil bezmála 28 000 kilometrů. „Samotný pocit z pouště snad ani popsat neumím. Jsou to nezapomenutelné zážitky, přinášejí možnost jiného myšlení. Na 500 kilometrech nepotkáš nikoho. Austrálie je uvnitř tak prázdná, že je to až neuvěřitelné. Líbí se mi výrok jednoho spisovatele, že je tam takové ticho, že skoro slyšíš dýchat Boha. Opravdu. Vítr nefouká, zvířata nejsou slyšet, mouchy rámus nenadělají…“ Dost času strávil zajížďkou do oblasti Kimberley, kterou nakonec zarazily deště, ale Pavel jí nelituje, patří to podle něj k věci.

Pavel Suchý projel na jawě Austrálii

Tasmánie vrcholem celé expedice

„Tasmánci jsou úplně jiní než Australani,“ tvrdí Pavel Suchý. „Možná je to tím, že do Austrálie byli vystěhováváni běžní zločinci. Tasmánie byla ale nejdrsnější trestanecká kolonie na světě.“ Historie a tasmánská příroda byly hlavním lákadlem této části cesty a Tasmánie korunou celé výpravy. Před návratem z Austrálie si Pavel pohrával s myšlenkou, že motorku pošle do Kapského Města. „Když máš motorku v bedně v Africe, tak pro ni přece musíš!“ usmívá se. Tento plán nakonec kvůli nákladům padnul, ale navzdory zdravotním rizikům (očkování po nemoci) o Africe coby „cestovatelské K2“ pořád uvažuje.

Víc o Pavlovi Suchém a jeho cestách kolem světa najdete jeho na webu a na Facebooku.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.