Pesach v izolaci: připomínka vysvobození i hostina s notebooky

12. duben 2020

Velikonoce, tento oblíbený svátek v naší zemi slaví nějakým způsobem asi každý. Pro mnoho lidí představuje především příležitost dopřát si hojnosti jídla. Slavení je v některých rodinách také ozvláštněno prvky starých lidových tradic a nezřetelným odkazem na křesťanství. V Hergot!u jsme se tentokráte rozhodli odkrýt náboženský rozměr Velikonoc v jejich židovské podobě. 

Na to, jak probíhá slavení Pesachu a jaký je jeho význam, jsme se doptávali Zuzany Schreiberové a Mariany Kuželové, které s námi sdíleli zkušenosti svojí náboženské tradice.

Těm, kteří o svátku Pesach nikdy nic neslyšeli, doporučuje Zuzana Schreiberová nečekaně pustit si animovaný film Princ egyptský od DreamWorks Pictures: „Film vypráví příběh Mojžíše a vyjití židů z Egypta. Mojžíš se narodil jako žid v Egyptě, dostal se ale k faraonově dvoru. Byl vychováván jako egyptský princ, pak však uprchl. Setkal se s Hospodinem, od kterého dostal poslání vyvést židy, svůj lid, z Egypta. Toto je klíčová událost celého judaismu. A právě během svátku Pesach se odehrává celá řada rituálů, které mají každého žida na světě dovést k uvědomění si, že on sám z Egypta vyšel.“

Sederový stůl

Zuzanin pohled doplňuje Mariana Kuželová, která svoje židovské rodinné kořeny začala objevovat přímo v Izraeli, kde tento svátek zasahuje celou společnost napříč různými názorovými proudy : „I sekulární rodiny dělají třebas předpesachový úklid a snaží se trávit čas společně. Zvláště u těchto rodin Pesach připomíná tradiční české sekulárně pojaté Vánoce.“

Jak Pesach vypadá letos, v době karantény, která má třeba v Izraeli tu podobu, že nesmíte odejít z domova dále než na 100 metrů od vchodu? „Izraelská vláda posílila policejní kontroly, aby odradila ty, co chtějí porušit zákaz cestování. Řada rodin to vyřešila tím, že se setkala u notebooků na Zoomu, a překvapivě i několik rabínů tento způsob slavení schválila, navzdory tomu, že podobně jako o šabatu není povoleno zapínat elektrické spotřebiče,“ vysvětlila Mariana.

Chcete vědět více o zvycích a obyčejích kolem svátku Pesach? Zajímá vás, jak funguje společný hovor u hostiny, když se rodiny nemohou sejít u jednoho stolu? Poslechněte si celý pořad.

Spustit audio

Více o tématu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.