Pěsti ve tmě bez Rockyho. Creed III dává bomby na spodek, ale zápas končí plichtou

3. březen 2023

Stallone pověsil definitivně Rockyho rukavice na hřebík a čelistní trio Vít, Aleš a Tomáš se pouští do středně těžkého sparringu na téma, jak si herec Michael B. Jordan ve snímku Creed III poprvé nazul režisérské boty. „Jaké máš skóre v profesionálním boxu?“ ptá se na úvod Vítek Tomáše. „0-15,“ odpovídá nejpovolanější expert-teoretik na capáky, háky a zvedáky. Desetitisíce gigantických hadů tyranizují Ameriku. Čelisti tyranizují Česko.

„Ryan Coogler vzal rockyovskou franšízu a přidal story plnou afroamerické zkušenosti i nezapomenutelných soubojů natočených na jeden záběr,“ hodnotí Tomáš první díl boxerské série Creed. S dvojkou a aktuální trojkou už tak spokojen nebyl.

Z filmu Creed III

Dvojka vytáhla z filmového pravěku ruského superbijce Ivana Draga a s ním i nánosy nostalgie. „Trojka už postrádá huhlajícího Stalloneho s tím jeho ošuntělým charismatem,“ hodnotí Tomáš, jak se představitel Creeda a debutující režisér Michael B. Jordan vypořádal s nejnovějším příběhem z ringu. Bez starých hrdinů, zato s touhou vyprávět známé chlapácké příběhy o přátelství, zradě a překonávání sebe sama v jiné – tedy tmavší než bílé – barevné paletě. „Jordan umí dojmout, umí táhnout na bránu, ale scénář je trochu overcooked,“ poznamenává na konto ambiciózního snímku.

Creed III rozdává emoční knockouty, obzvlášť když dojde na zvláštní dynamiku mezi Michaelem B. Jordanem a Jonathanem Majorsem v rolích dávných kamarádů z dětství a aktuálních soupeřů nejen v ringu. Jenže vedle sportovního dramatu chce stihnout vyprávět také o rodinných třenicích i specificky afroamerické verzi příběhu o cestě z vrcholu na dno a zpět. Snímek umí pekelně trefit „na spodek“, ale výsledek je spíš plichta.

Kolik gramů žmolků vydá každý večer Alešův pupík? Proč je to ve snímku Tuláci ke konci takové tekutější? Našel Tonda ducha typu „Ježiš to je smrad“, nebo to byla spíš polterGeislerka? Můžou za Skandál na jihu pečené ústřice, nebo záliba v lovu? A kdy se Tomáš naposledy šoulal honitbou? S kolika studentkami spal profesor filozofie, než dostal totální Zatmění? Který farmář přeskočil Pána prstenů? A jak pilotuje Tom Cruise formuli? Šest malajců pašovalo 200 kilo úhořů. S cibulkou.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.