Pěstovat konopí můžeme, sklidit už ne. Jaké jsou možnosti regulace drog u nás i ve světě?

2. září 2022

Ročně umírá v USA na předávkování nelegálními drogami až 100 tisíc lidí. Pokud bychom takovou úmrtnost přepočítali na počet obyvatel v ČR, dostali bychom se na více než 3 tisíce osob. V reálu jich ale u nás za rok na následky užívání nelegálních drog umírá méně než 50.

Viktor Mravčík

Spojené státy americké prožívají už třetí vlnu opioidové krize. „První vlna začala opioidy analgetik, které byly velmi široce dostupné v lékárně bez receptu, na to nasedla vlna heroinu, který se vrátil, a teď to pokračuje vlnou syntetických opioidů, jako je fentanyl a jeho deriváty,“ vysvětluje v Diagnóze F někdejší dlouholetý šéf Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti a stávající ředitel výzkumu a vzdělávání ve Společnosti Podané ruce Viktor Mravčík.

Jak je možné, že tamní úřady posvětily prodej takto návykového léku? Zacházíme u nás s nějakými látkami podobně? A co se dá dělat s paradoxem, že pěstujeme-li pět rostlin konopí, je to přestupek, ale sklidíme-li jej, je to „výroba konopí z konopí“? Poslechněte si druhou část rozhovoru s Viktorem Mravčíkem v Diagnóze F, tentokrát o možnostech a limitech regulace drog ve světě i u nás.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.