Pestřejší, než byste si mysleli! O Německu vypráví novinář Tomáš Lindner

7. srpen 2022

Největší sousední země a také cestovatelsky neprozkoumaný terén, to je Německo, které českým cestovatelům často slouží jen jako tranzitní prostor. O regionální různorodosti, skrytých perlách i stereotypech mluví redaktor týdeníku Respekt Tomáš Lindner.

Lindner studoval na univerzitě v Kostnici a do země se opakovaně vrací jak pracovně, tak jako cestovatel. Letos má například zkušenost i s mimořádnou pouze devítieurovou měsíční jízdenkou, kterou Německo zavedlo na hromadnou dopravu po celé léto.

Největší sousední země, která ale často funguje jen jako tranzitní prostor

Tomáš Lindner vykresluje svoji univerzitní zkušenost s Německem jako s velmi zorganizovanou a otevřeně působící zemí schopnou překonávat byrokratické potíže. V průběhu studia v Kostnici se vydal na kole kolem Bodamského jezera, což si s mnoha zastávkami v klidném tempu naplánoval na 3 dny.

Dopouštěl se jinak ale obvyklé chyby – při výletech do Alp upřednostnil Švýcarsko před Německem a německé hory moc nepoznal. „Lidé na jihu Německa jsou vřelí a docela i upovídaní. Neodpovídají nějakému stereotypu o uzavřenosti. Na severu je to trochu jiné, pocitový rozdíl tam je. Regionálně je ta země opravdu velmi různorodá. Pořád je poznat, že Německo jako stát vzniklo až v poslední čtvrtině 19. století,“ zamýšlí se nad svými zkušenostmi.

Tomáš Lindner, novinář (Respekt, HN)

Berlín, severomořské pobřeží. Porýní a Porúří

Z jiných částí Německa miluje například Berlín. V Porúří ho přitahuje transformace regionu plného těžkého průmyslu na současné podmínky. „Letos v létě jsem chtěl jet dál od českých hranic a také do regionu, který jsem neznal. Třeba do Hamburku se dá jet snadno i bez mimořádné jízdenky, takže ten jsem vynechal.“ Na severu Německa ho tím pádem příjemně překvapila oblast mezi Hamburkem a Holandskem, východní Frísko a města Brémy, Bremerhaven a další.

„Doporučoval bych Čechům zastavit se po cestě vždy klidně jen na pár hodin v městech jako například Göttingen a pohybovat se mezi nimi,“ říká Lindner. Mezi cenné, ale málo známé přírodní krásy severu Německa patří pobřeží Vattenmeer. „To je mělké a příliv odhaluje až 10-15 kilometrů mělčiny s mnoha vzácnými živočichy. Vizuálně je to hodně působivé,“ přikyvuje.

Brémy

Německem za 9 euro. Nevynechte skvělá muzea

Je těžké předvídat, jak Německo vyhodnotí experiment s devítieurovou letní jízdenkou, ale je zřejmé, že z cestovatelského pohledu je to výzva zpomalit a na regionálních tratích se zastavit na místech, která nepatří mezi turistické magnety.

„Německo disponuje také množstvím muzeí se skvěle propracovanými interaktivními expozicemi například o automobilismu, životním prostředí nebo historii. Například v Bremerhaven je muzeum věnované klimatu. Představuje život v různých místech, která stejně jako Bremerhaven leží na 8. poledníku. Je to muzeum bez etnografického kýče, představující důsledky klimatických změn,“ jmenuje Lindner jeden z příkladů.

Poslechněte si kompletní cestovatelskou Casablanku s Tomášem Lindnerem o jihu i severu Německa a mnohaletých zkušenostech z poznáváním naší největší sousední země.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio