Petr Horký o dokumentu Švéd v žigulíku: „Hlavní postavu nám vyhodili ve třech čtvrtinách natáčení“

28. březen 2018

Švédský krizový manažer Bo Inge Andersson měl krachující automobilku Lada zachránit. Věřil v to on sám, jeho tým i novinář Petr Horký, který se o Anderssonově působení ve městě Toljatti rozhodnul natočit svůj první dokument. Právě teď běží v českých kinech, o průběhu natáčení jsme mluvili ve studiu s jeho autorem, publicistou a teď i dokumentaristou Petrem Horkým.

Horký se poprvé vydal do legendární ruské automobilky coby novinář, jak sám říká, na klasický „press trip“. „Vedení nás tam pozvalo, protože chtělo ukázat změnu související s příchodem prvního zahraničního manažera v historii AvtoVAZu v listopadu 2013. Mně to ale i po návratu pořád vrtalo hlavou, a když jsem pak v Praze říkal mému kamarádovi, fotografovi Milanovi Burešovi, že by z toho byl skvělý film, napsali jsme nakonec vedení o povolení natáčet. A oni souhlasili.“

Andersson totiž podle Petra Horkého počítal s úspěchem, měl ale mimo jiné smůlu v tom, že přišel do Ruska v době ekonomické recese. „Sice postupoval podle klasických příruček krizového manažera – šetřil, zvyšoval kvalitu a propouštěl zbytečné zaměstnance, ale na rozdíl od soukromého GAZu, u kterého předtím uspěl, je AvtoVAZ polostátní moloch, kde člověk musí být i politik. A to on nebyl,“ vysvětluje Horký příčiny Švédova neúspěchu, kterému zlomilo vaz i odříznutí místních dodavatelů od zakázek a znepřátelení si zástupců ruských akcionářů.

„Najednou nám ho vyhodili, když jsme byli ve třech čtvrtinách natáčení,“ popisuje Horký neočekávaný vývoj celého příběhu. „I přesto nám byl dál k dispozici pro natáčení, a i když už byl logicky méně otevřený, oceňuju, že s námi dokument dotočil,“ dodává.

Kdo Anderssona vystřídal na jeho pozici a jak si automobilka vede po odchodu švédského manažera? Který automobil je aktuálně v Rusku jedním z nejprodávanějších? Povedlo se Petrovi Horkému nezobrazit Rusy ve zjednodušujícím stereotypu a co říkají na dokument Švéd v žigulíku Rusové žijící v České republice? Poslechněte si celý rozhovor!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka