Petr Stančík a jeho pornograficko-gastronomicko-filozofický thriller

2. červenec 2014
Liberatura

Nevěstince, dobové pochoutky, pivo a také série podivných vražd zaměstnávají na stránkách románu Mlýn na mumie komisaře Durmana, který hledá ve staropražských uličkách kromě vraha i odpovědi na základní životní otázky. O svém vztahu k historii, konspiračním teoriím a detektivkám si s námi v Liberatuře povídal Petr Stančík.

„Byla to velmi zajímavá doba, obzvlášť rok 1866 – nejen proto, že se vedla prusko-rakouská válka, která se mihne i v románu, ale byl to čas, kdy se definitivně rozešla česká politická reprezentace s Rakousko-Uherskem, zakládal se Sokol a další organizace, na nádraží vjížděly první parní stroje. Byla to svým způsobem přelomová doba, stejně jako dnes,“ vysvětluje Petr Stančík, co ho tak přitahuje na době, kterou třeba Jonášovi znechutily metry povinné četby obrozenecké literatury.

Co je to vlastně ten „mlýn na mumie“, z jakých pramenů čerpal bizarní detaily tehdejšího života a co má právě teď rozepsaného? Celý rozhovor s Petrem Stančíkem si poslechněte tady.

autoři: Karolína Demelová , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.