Petra Procházková: Krvavé zprávy z hotelu Ukrajina

3. březen 2014

V dramatických dnech demonstrací proti Janukovyčovi byla přímo v centru dění. Novinářka a humanitární pracovnice Petra Procházková pracovala z hotelu Ukrajina s výhledem na Majdan. Elegantní lobby v přízemí se v nejtvrdších dnech bleskově proměnila v improvizovanou nemocnici a márnici.

„V hotelu Ukrajina jsme bydleli asi týden. Nebyl z bezpečnostních důvodů doporučený, ale vyhovoval nám polohou. Stál totiž na ‚území nikoho‘ mezi demonstranty a speciálními jednotkami Berkut. Takže teoreticky hrozilo ostřelování z obou stran, ale zároveň jsme měli skvělý přehled o situaci.“ Kromě českých novinářů Petry Procházkové a Jaromíra Štětiny, byli v hotelu Ukrajina zahraniční novináři z agentury Reuters, z BBC a dalších médií. O dramatické záběry rozhodně neměli nouzi. „Ve čtvrtek ráno došlo k velkému krveprolití a přízemní lobby se zaplnila raněnými a mrtvými lidmi z obou stran. Obsluha hotelu zareagovala skvěle, recepční se bleskově proměnily v jakési improvizované lékárnice, lidé jim nosili léky a pomoc a ony to přerozdělovaly potřebným lidem.“

Kromě dění na Majdanu jsme mluvily i o tom, jak současné válečné zpravodajství ovlivňuje všudypřítomný internet. Zastavily jsme se také u souvislostí s dalšími konflikty v postsovětských zemích, ze kterých má Petra Procházková bohaté zkušenosti. Informovala mimo jiné z Abcházie, Osetie, Gruzie, Tádžikistánu, Afghánistánu a několik let se věnovala problematice Čečenska. Tamní válku ukázala mimo jiné očima poznamenaných žen v knize rozhovorů Aluminiová královna (2003, LN) a vloni se do země po deseti letech vrátila. Zatímco Čečensko, které opouštěla, bylo téměř srovnané se zemí, současná situace je opačná – hlavní město Groznyj září luxusem. Samostatnost země, za kterou zemřely statisíce Čečenců, je ale ta tam.

03073655.jpeg

Dá se současná situace na Krymu považovat za klid před bouří, nebo spíš ticho po pěšině? Na aktuální pohyb ruských vojsk na ukrajinském poloostrově jsme se ptali komentátora Českého rozhlasu Lubomíra Dvořáka. Jaká je nálada v řadách ukrajinských demonstrantů několik dní po nejkrvavějších momentech revoluce? A jak chápat pojem normalizace, který za vášnivých reakcí putoval z úst ruského prezidenta na hlavní titulky českých médií? Poslechněte si v rozhovoru.

autoři: Jakub Krásný , Veronika Ruppert
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.