Pickle Rick je zpátky. Memy ze seriálu Rick a Morty vrací úder

13. duben 2020
Fenomem

Kde jsi byl, když zabili Kennedyho? A kde, když začalo hořet World Trade Center? Jsou historické milníky, na něž má každý nějakou vzpomínku. Pro nerdskou komunitu nese podobnou dějinnou relevanci otázka: Kde jsi byl, když se Rick proměnil v okurku?

Rozumíme si, ne? Čtvrtá epizoda třetí série animáku Rick a Morty, odvysílaná na začátku srpna 2017, je považována za dosavadní vrchol populárního seriálu. Tvůrci za ni dostali třeba i prestižní ceny Emmy. Pro připomenutí: geniální vědec Rick se v tomto díle promění v okurku nakládačku, aby nemusel na rodinnou terapii. Být okurkou ale není vůbec jednoduché, jak sám brzy pozná, a vrátit se zpět do původní podoby mu dá hodně zabrat.

Ne snad, že by Rick a Morty nedali vzniknout už dosti memům. Vzpomínejte se mnou: písnička Get Schwifty, která se dočkala spousty remixů, svoje memy měly Rickem stvořené bytosti Meeseeks, a memy dokonce vrátily na jeden den sečuánskou omáčku do světoznámého fastfoodového řetězce. A pak jsou tu samozřejmě ironické memy o tom, že na pochopení Ricka a Mortyho je potřebné vysoké IQ. Jenže Pickle Rick všechny převálcoval, jak jinak.

Okamžitě po odvysílání epizody se spustila vlna memů inspirovaná okurkovou transformací. Pickle Rick se objevil třeba v memovém template „You vs. the guy she tells you not to worry about“ nebo na starých svitcích ze středověku, které mají stvrdit jeho existenci mimo čas. Na podzim 2017 nicméně začal jeho výskyt klesat a Pickle Rick se zařadil mezi trvalky, které se občas někde objeví, ale v hlavním memovém proudu už nefigurují.

Pickle Rick meme

Letos na konci února se nicméně Pickle Rick vrátil s nečekanou intenzitou jako hrdina nového meta-vtipu. V obrázkovém memu různé populární postavy vypráví příběh zmíněné slavné epizody: „Představ si, a pak se Rick proměnil v okurku.“ A následně ještě obvykle dodají: „Byla to ta nejvtipnější věc všech dob.“ Má to být stvrzení epizody Pickle Rick jako vrcholu komedie, nebo jen ironický výsměch nerdům, kteří trpí nostalgií a považují svůj vkus za nadřazený těm ostatním? Možná tak trochu obojí.

Pickle Rick meme

Pickle Rick má aktuálně i další variantu. Remixovou verzi videosekvence, v níž Morty obrací v dílně mluvící okurku a místo Ricka se na ní objeví tvář někoho jiného. YouTube celebrity, postavičky z reklamy nebo jiného animáku  prostě čím bláznivější, tím lepší. Tady se už dostáváme hodně za hranice absurdního humoru.

Seriál Rick a Morty se na začátku května vrací na obrazovky s druhou polovinou čtvrté série, a tak můžeme čekat, že se zrodí další memy. Bude některý z nich úspěšnější než Pickle Rick? No… Laťka je nastavená hodně vysoko.

Poslechněte si aktuální Fenomem a zjistíte, který z memů spojených se seriálem Rick a Morty odmítá zemřít. Proč zrovna Rickova transformace do okurky vzbuzuje tolik emocí a jaké má aktuálně varianty? Myslí si fanoušci seriálu, že jsou nadřazení zbytku lidstva? A nemají náhodou pravdu?

Pickle Rick meme
autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.