Planeta Země na prvním místě! Dejte si deset kapel věnujících se radikální ekologii

23. září 2023

Punková scéna byla vždy pevně spjata s bojem za lidská a zvířecí práva, v širším kontextu se do ní promítala i environmentální témata. V rámci rozhlasového projektu Udrž to! jsme se se ve Špíně rozhodli pustit si kapely a projekty, jejichž členstvo ekologii promítá nejen do své tvorby, ale také se radikální ochraně přírody věnují i mimo pódia. A nepřekvapivě nám studiem zaznělo množství metalu.

Celý díl jsme odjistili stěžejní skladbou I will lay down my bones among the rocks and roots od jedněch z hlavních představitelů amerického cascadian black metalu. Členové se setkali na shromáždění radikálně ekologické organizace Earth First a v jejich tvorbě je úcta k přírodě hluboce zakořeněná. Nejsou však jedinou kapelou, která se k Earth First odkazuje, řadí se k nim i o desítku let starší američtí hardcoristi Ignite.

Širší podpory kapel i aktivní angažování se v jejich činnostech se těší i další ekologické nevládky. Mezi nimi figuruje například PETA, která byla v nultých letech stěžejní v rámci boje za práva zvířat, zejména pak proti kožešinovému průmyslu. Dále můžeme jmenovat například organizaci Sea Shepherd věnující se ochraně moří a oceánů a jejich biodiverzity.

Kdo pověsil hudební tvorbu na hřebík, aby se plně věnoval aktivitám v rámci Sea Sheperd? Která kapela si brala na mušku hony a lovectví? Kolik kapel nahlíží komplexní sociálně ekologické problémy Apalačského pohoří spojené s hornictvím? Kdo se nejvíce zaměřil na práva zvířat a veganství? A která interpretka má na svědomí jeden z nejsilnějších tracků věnujících se klimatické krizi a zároveň nám celý díl tak trochu žánrově rozbila? Poslechněte si celou Špínu ze záznamu!

Spustit audio

Více o tématu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.