Pletená móda, home decor i upcyklace: workshop Hladce Obrace se vrací

10. březen 2017

Máte doma skvělý svetr, který vám nešťastnou náhodou ozdobila nezničitelná skvrna? Váháte, jestli vyhodit starší ošoupaný polštář z gauče? Obojí můžete tuto sobotu 4. 3. na workshopu Hladce Obrace zachránit efektní pletenou inovací. Vedle upcyklace módy a home decoru si můžete pod vedením mladých návrhářek uplést čepici, čelenku nebo šálu a od zkušených pletařek z projektu Ponožky od babičky odkoukat pletení na více jehlicích zároveň.

Upcyklovat odložené pulovry vás na workshopu Hladce Obrace naučí čerstvá absolventka UMPRUM Tereza Rosálie Kladošová, která se nedávno vrátila z Londýnského týdne módy. Se svou pletenou kolekcí se už podruhé prezentovala na mezinárodní výstavě International Fashion Showcase. Také pletacího workshopu Hladce Obrace se účastní opakovaně: „Je to moc hezká akce, na kterou se vždy těším, je tam skvělá atmosféra, sejdou se babičky, designéři a lidé, které to baví, plete se a povídá. Tentokrát mě napadlo realizovat pletené výšivky do svetrů, které jsme spolu s designérkou Annou Štěpánkovou vyzkoušely při dekoraci kavárny Eska.“ Právě v karlínské Esce, kterou Tereza s Annou vyzdobily pod hlavičkou společného projektu Zachumlání laní, jsme se setkaly pro natočení rozhovoru. Vedle pletené módy pro židle tu potkáte obří látkovou zeleninu a další odkazy na farmářskou kulturu, se kterou je kavárna spjatá. „Svetry nejsou jen pro židle, jsou normálně nositelné. Momentálně jsou v čistírně, protože se chystá jejich dražba. Výtěžek by měl jít na usnadnění života lidí bez domova,“ vysvětluje Tereza. Aktuální info ohledně dražby můžete sledovat na Facebooku.

Na home decor se můžete zaměřit pod vedením Hany Frišonsové, návrhářky, která ve svých kolekcích ráda pracuje s háčkovanými nebo pletenými strukturami. „Na workshop Hladce Obrace chodí různé generace, je to hodně pestré. Někdo je začátečník, někdo zase ostřílený a hodně zručný. Nezkušení si mohou vyzkoušet základní techniky a ti šikovnější si tentokrát upletou povlak na polštář nebo hračku, zvířátko.“ S Hanou Frišonsovou jsme se setkali v jejím ateliéru v čerstvě otevřeném domě SmetanaQ v centru Prahy. Čerstvě zrekonstruovaný dům v sousedství FSV a FAMU spojuje designérské ateliéry s kavárnou, obchodem a galerií. Vedle mladé designérské generace se na vás ve vzdušném galerijním prostoru hned naproti Café Jedna ve Veletržním paláci budou těšit i pletařky z projektu Ponožky od babičky. Trpělivě učí úplné základy i speciální finesy, jako je třeba pletení dokonalé paty na ponožce, která nesklouzává a přesně sedí.

V ateliéru spojeném s dílnou, tentokrát ale v pražské Libni, se scházíme s Janou Mikešovou. Absolventka pražské UMPRUM si na pletáži založila celou svojí značku MIK: „Intenzivně se pletením zabývám poslední tři roky. Začala jsem s ručně pletenými šálami a dnes už vytvářím strojově pletené kolekce svetrů z merina. S prací mi pomáhá rodina, společně zpracováváme vlnu a pleteme. Nově teď spolupracuji s další malou rodinnou firmou, která se specializuje na strojové pletení.“ S Janou si na Hladce Obrace můžete uplést jednoduché čelenky nebo čepice.

Co všechno se dá vykouzlit z jednoduchého základního tvaru čtverce pleteniny, vám na workshopu ukáže Anna Kubik z Randomart Store, který vedle pletené módy a doplňků s nádechem grunge nabízí i vinylové desky s elektronickou hudbou. Anna ve svých pletených svetrech a šatech ráda pracuje s narušením a rozvolněním tradiční pravidelné struktury pletáže. Jehlice i vlny budou na místě k dispozici, ale iniciativě se meze nekladou: můžete si přinést vlastní „výzbroj“ a oceníme také vlnu, která vám odpočívá bez využití doma. Darovaná klubíčka se zčásti použijí na místě a zbytek rozešleme do regionů pletařkám z projektu Ponožky od babičky.

Ilustrovaný vizuál workshopu Hladce Obrace

Playlist:

Detente – Generation Assassin
Buga – Process
Sortagoth – Body Heat
Wwwings – Gelare
Lsdxoxo – Angel Dust
Shift Tides – Jacmel
Macy Rodman – She Will Be A Relic One Day
Lthl – Epiphron
Pixelord – Cyber Hug
Ziúr – Lilith

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.