Po 1000 věcí, co nás s*rou hledáme Poslední důvod, proč se nezabít, říkají autoři v Kompotu

21. květen 2018

„Dojem z Posledního důvodu, proč se nezabít je možná asi ještě bezútěšnější než z hejtů, které jsme psali předtím na 1000 věcí, co mě s*rou,“ říkají hosti pořadu Kompot Anna Vodrážková a Petr Cífka – dva ze tří autorů zmíněných blogů a knih. Z té poslední se už během příprav začala rovnou rodit i divadelní hra. Do studia proto přišla i herečka z Divadla pod Palmovkou Barbora Kubátová, která Agátu, jednu ze tří hlavních postav, hraje.

V dalším vydání popkulturní hodiny na Radiu Wave jsme řešili, zda se už připravuje na motivy jejich blogů film, co je složení pravého letního hitu a taky královskou svatbu, kvůli které několik lidí ve studiu plakalo. „Jsou v h*jzlu. Všichni tři. Agáta, Marťas a Daniel neumírají na rakovinu, ani je nečeká dvacet járů v lapáku. Maj co jíst, maj co pít, maj co hulit i s kým spát, ale ten pocit prázdnoty a sra*ek je někdy tak intenzivní, že si člověk není jistej, jestli to dá. Dánové mají hygge. Češi mají Poslední důvod, proč se nezabít.“ Tak zní podtitul k celému literárně-divadelnímu projektu, který můžete i v blogové podobě navštívit na posledniduvod.cz.

Proč se od věcí, které je „jenom“ štvaly, posunuli rovnou k takhle vážnému existenciálnímu tématu? Fejetony opěvují například chlebíčky, saunu, podlahové topení nebo hodné řidiče. Jak autoři tyhle malé radosti do svých textů vybírali? Psali je sami za sebe, nebo je to celé fikce? A je pocit marnosti ze života opravdu takový problém dnešní doby? Pusťte si celý díl pořadu Kompot.

Anna, Petr a třetí blogger Jiří Vaněk spolupracovali i na předchozím úspěšném projektu 1000 věcí, co mě s*erou. Blog vydali knižně hned v několika dílech a divadelně ho adaptoval kolektiv sdružující se kolem Tomáše Dianišky, který stojí i za hrou Poslední důvod, proč se nezabít. V Divadle pod Palmovkou měla premiéru před několika dny. „Je to takový kabaret se skvělou hudbou. Ty písničky jsou opravdu dobré a mají potenciál stát se hymnami lidí, co dostali málo lajků na instáči a jsou z toho špatní,“ říká s nadsázkou Petr Cífka, který vedle psaní pracuje jako vedoucí multimediálního obsahu velkého vydavatelství.

Od smutku jsme raději zamířili k pravému opaku – královské svatbě. Nebo? Britský princ Harry a americká herečka Meghan Markle si řekli ano během pompézního a velmi netradičního obřadu, který sledoval celý svět. Anna Vodrážková se dokonce na instastory natočila, jak u něj pláče. Byly to slzy štěstí, nebo frustrace? Kolik lidí jí na tohle video odpovědělo? Jak zapůsobila britská královská svatba s kázáním o otrocích a gospelem na ostatní ve studiu a jak hodnotili atmosféru v kostele sv. Jiří? Pusťte si celý rozhovor!

Natočí se podle Poslední důvod, proč se nezabít i film? Vadilo by Petrovi, kdyby ho hrál Russell Crowe páchnoucí potem a hnojem, jak kdysi prohlásil? Jak by se cítila Bára Kubátová, kdyby ji ve filmu nahradila Barbra Streisand? Jaký je nejoblíbenější letní hit DJky Anny Vodrážkové a co Anna, Petr a Bára říkají na reality show Štiky? Budou příští týden poslouchat naši panelovou diskuzi k tomuto pořadu? Pusťte si Kompot na webu, jako podcast nebo si nás nalaďte živě každé pondělí od 19:00 na Radiu Wave.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.