„Po diagnóze jsem dával své problémy za vinu ADHD. Dneska ho miluju.“ Poslechněte si příběhy Petra a Daniely

15. duben 2023

Petr i Daniela se dozvěděli o diagnóze ADHD až v dospělosti. Díky tomu dokázali pochopit řadu problémů, které zažívali v dětství. Zároveň je to ale postavilo před nutnost se naučit se svojí „adéhádáckou“ myslí žít.

Večer po práci. Čas ubíhá hrozně rychle. Nestačím ani pochopit myšlenky a je pryč celá jedna hodina. Cítím hučení v hlavě, pískání v uších. Nemůžu zastavit svou hlavu,“ píše Daniela v deníku, do kterého si zaznamenává každodenní pocity ze života s poruchou pozornosti s hyperaktivitou, známou pod zkratkou ADHD. Je to její manuál na to, jak žít. I díky němu teď lépe rozumí sama sobě a svým pocitům.

Daniela

Manuál na sebe si vytvořil i Petr. O tom, že trpí ADHD, se také dozvěděl až v dospělosti. A až tehdy si uvědomil, proč má celý život pocit, že jeho myšlenky jsou jako rychle se pohybující míčky v hlavě. A taky, proč v dětství cítil, že se odlišuje. „Já chápu všechny, ale nikdo nechápe mě,” popisuje.

I proto se rozhodl pomáhat další lidem v tom, aby s i oni uvědomili, že život s ADHD nemusí nutně znamenat jen trápení se vlastními nedostatky, ale že jde i o pěstování svých kladů. I díky ADHD je Petr kreativní, vtipný a empatický. „To, co jsem, ze mě dělá ADHD,“ říká v dokumentu.

Jaké je cítit své emoce fyzicky? Poslechněte si příběh Petra a Daniely, kteří žijí s diagnózou ADHD.

Kateřina Kubalová

O autorce

Kateřina Kubalová je tělem i duší rozhlasák. V rozhlase začínala v Tvůrčí skupině elévů ještě jako studentka žurnalistiky na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. K dokumentu se propracovala přes práci ve zpravodajství v regionálním Rádiu Praha a moderování vlastního pořadu Až na dřeň, který natáčí nepřetržitě od roku 2009. Kromě toho připravuje pro ČRo Dvojka dokumenty z cyklu Úžasné životy a Zrcadlo, s manželem vychovává čtyři děti a je také autorkou tří dětských knih.

Název dokumentu: Manuál na sebe
Autorka: Kateřina Kubalová
Dramaturgie: Jaroslav Kratochvíl, Terezie Jirásková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.