Počátky českého base jumpingu hledejte na Havraních skalách, vypátraly Bludičky v okolí Údolí samoty

23. červen 2021

Údolí samoty láká návštěvníky už svým romantickým názvem, a ne nadarmo. Krajina mezi Českým Švýcarskem a Lužickými horami oplývá měkkými pískovcovými skalami, ve kterých snadno vznikají nebo byly lidmi vykutány početné jeskyně. Skály poblíž obce Radvanec navíc skrývají řadu reliéfů tajemných postav.

Bludičky se sem vypravily po důkladném průzkumu hned několika pramenů, aby objasnily pověst o dívce a jejím pronásledovateli, která se údajně odehrála na blízkých Havraních skalách.

Před kým dívka prchala a odkud musela skočit, aby se zachránila? Jaká zvířátka vystupují v pověsti? Stojí Havraní skály za lezeckou návštěvu? Jak neznámý autor znázornil Krista po bičování v dramatické skalní kapli? A jak moc se zadýcháte, budete-li chtít navštívit jednu ze skalních prolézaček a užít si neopakovatelný výhled na hory Klíč a Ortel?

autoři: Jana Římanová , Kateřina Tomsová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.