Pocit, že změna už je tady. Jaké emoce v lidech vyvolává dým z požáru ve vzdáleném koutě republiky?

27. červenec 2022

Šestadvacatého července ráno se část Česka probudila do dýmového oparu. Tísňové linky registrovaly mnoho telefonátů lidí, kteří si mysleli, že někde v jejich bezprostředním okolí hoří. Hasiči ale na sociálních sítích informovali o tom, že jde o zápach z rozsáhlého požáru v Českém Švýcarsku, který se rozšířil až dvě stě kilometrů daleko od ohniska. Jaké emoce taková mimořádná událost vyvolává v lidech? Spojují si ji se změnami klimatu? Ptali jsme se v ulicích Prahy.

„Snažili jsme se v noci vyvětrat vedro, vzápětí jsme ale začali mít pocit, že někde hoří,“ říká starší muž v podchodu na pražském Muzeu. „Emoce okolo toho ale nemám, je to tragédie toho místa, doufám, že se to vyřeší, nevnímám to ale nijak apokalypticky,“ vysvětluje.

Mezi mladšími ročníky je ale nálada o dost ponurejší: „Je to strašně nepříjemné, vystoupila jsem v Praze z vlaku a zápach mě praštil do nosu. Je to pro mě důkaz, že klimatická změna je tady a teď. Z fotek požáru na Instagramu jsem měla hodně tísnivý pocit,“ svěřuje se dívka jménem Eliška na Václavském náměstí. Obdobně stará Karolína jí přitakává: „Vyvolává to ve mně jasný pocit, že míříme do řiti. Je to tu a víme o tom dlouho, nikdo ale nic nedělá, cítím se z toho fakt špatně.“

Jaké myšlenky probuzení do dýmového oparu ze sto dvacet kilometrů vzdáleného místa vyvolalo v redaktorovi Radia Wave a autorovi environmentálního magazínu Podhoubí, Ondrovi Šebestíkovi? „Přemýšlel jsem nad tím, jestli to teď na lidi v Praze, kteří mají moc něco dělat, dolehne víc. Samotný požár není pro les taková ekologická katastrofa, může to naopak třeba podpořit biodiverzitu. Zároveň je ale sucho a horko. Možná to může lidi nějak semknout a podpořit v řešení tohoto tématu, povědomí mezi Čechy je o klimatické změně podle výzkumů velké,“ vysvětluje.

Spojují si lidé požár v Českém Švýcarsku s klimatickou změnou? Poslechněte si celý příspěvek.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.