Podzimní hudba, jak se patří. Drowse znovu upletli pichlavou deku lo-fi melancholie

16. listopad 2022

Drowse je projekt portlandského hudebníka Kylea Batese, který stojí od samého začátku na velmi intimním základu. Jeho tvůrčí přístupy, ale hlavně vyznění nahrávek, mají blízko k tomu, co dělají Grouper anebo The Microphones. Zdánlivě monotónní hudba na pomezí pokojíčkového komorního popu a shoegazu v sobě skrývá nemálo emocí, zážitků a přes „deníčkový“ rámec je univerzálně sdílná. Aktuální album Wane Into It je dosud nejkomplexnější nahrávkou, kterou Bates složil.

To doomrocková kapela Katatonia své nadcházející album teprve vydá – Sky Void of Stars vyjde po novém roce, zpěvák a skladatel Jonas Renkse však pilotním singlem dokazuje, že ani na dvanácté desce zavedené kapely nepřichází o cit pro dramatické riffy a melancholické dojetí. Ve skladbě Atrium se nebojí vyprávět příběh nenaplněné lásky, tedy příběh, jaký bychom si s metalovou estetikou úplně nespojovali.

O bolestném rozchodu je taky stále aktuální album Emmy Ruth Rundle – Engine of Hell je ale v souladu se svým názvem mnohem méně přístupné, vlastně naopak. Rundle se na desce posunula k dosud nejsyrovějšímu tvaru, na pražském koncertě dokonce mluvila o tom, že přestala řešit věčné ladění kytary a její hudba tak dospěla k ještě větší syrovosti. Modeláři vybírají několik písniček z drásavé desky a přihazují tak pod kotel podzimní melancholie.

A Terrible Mistake! Původně sólový projekt Jakuba Tirča IONS se vrací s novým songem, který ohlašuje i novou desku. O drama nebude v tomhle díle Modelářů nouze, ponořte se spolu s nimi do podzimních mlh!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.