Pojedeme pěškobusem a budem svatbovat? Buchty o slovech, která vám vypálí díru do hlavy

27. červen 2019

Zuzana Fuksová a Ivana Veselková si tentokrát do studia, kde natáčejí podcast o svých neúspěšných životech, pozvaly znalkyni švédštiny a filoložku Alexandru Kohoutovou, která na svém instagramovém účtu Slova z pekla prezentuje ty nejodpudivější české fráze a výrazy a nyní o nich chce vydat i knihu. Už od školy byla fascinována výrazy jako výletujeme, klioška, kejtra, manža nebo permice. A tak tyhle verbální hrůzy začala sbírat jako někdo sbírá brouky. 

Ivana a Zuzana hned k dobrému přidaly, z jakých slov je nevolno jim. Zuzana si vzpomněla na humornou slovní hříčku fyzikáře „s cívkou je to jako s dívkou – nejdřív napětí a pak proud“ a Ivana přidala několik slůvek z korporátního newspeaku, kterými mluví s kolegáčkama v ofisu. Všechny tři ženy se zamýšlely nad tím, jestli se dá chodit s někým, kdo tahle pekelná slova používá neironicky. Jak to dopadlo? Určitě topově – zahajte podcastovou sezónu a zjistíte velký zajímavý.

Pusťte si aktuální díl pořadu o všem a o ničem a zkuste si vzpomenout, kdo vám naposled do ucha zašeptal: „Půjdem se se tulit, mili, ju?“

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.