Pomáhat a zároveň pečovat o svoje nitro. S farářem Matějem Opočenským o válce i zvládání úzkosti

21. březen 2022

Farář Českobratrské církve evangelické Matěj Opočenský je jednou z osobností v čele iniciativy Modlitba za Ukrajinu, v rámci církevních struktur se angažuje v pomoci lidem na útěku a zároveň je potomkem Volyňských Čechů – na Ukrajině má tedy část svých kořenů. Invaze pro něj znamenala šok a zároveň i z duchovního hlediska velkou výzvu: co dělat, aby nás konfrontace s takto jednoznačným zlem nesemlela – ať už propadnutím zoufalství nebo nenávisti?

Opočenský připouští, že jednoduchý recept neexistuje. Nabízí ale dvě důležité roviny: na jedné straně aktivní pomoc a zapojení, na straně druhé péči o vlastní nitro. Především možnost se nějakým způsobem prakticky zapojit je nejlepším lékem na pocity bezmoci.

Nová situace pro něj znamená i nutnost znovu promýšlet etická témata křesťanské víry. Přestože neslevuje z principu nenásilí a neoplácení zla zlem jako důležitých aspektů křesťanství, zároveň s poukazem na postmoderní myšlení i knihu Kazatel zdůrazňuje, že je potřeba rozlišovat situace. Doba míru a doba války nás mohou vést k zásadně odlišným etickým postojům... a není to nutně rozpor.

Zajímá vás, jak konkrétně se v pomoci Ukrajině angažuje Českobratrská církev evangelická? Je v pořádku přát někomu smrt nebo pád do pekel? A jak Matěje Opočenského v těchto dnech ovlivňují příběhy jeho předků, kteří na Ukrajině žili? Pusťte si celý pořad!

autoři: Jan Škrob , Petr Wagner
Spustit audio

Více o tématu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.