Poprvé v kině celá rodina. V Oku se pořádají projekce pro děti s autismem

28. listopad 2018

V letenském kině Bio Oko probíhají vždy jednou měsíčně projekce pro děti s poruchou autistického spektra. „Smyslem tohoto projektu je, aby i rodiny s dětmi s autismem mohly žít tak jako my ostatní,“ říká Drahoslava Kráčmarová, která s nápadem přišla. Projekt Kino v klidu, při kterém je ztišený zvuk nebo lehce rozsvíceno, má umožnit těmto rodinám chodit do kina společně. Podle ředitele kina Davida Beránka navíc funguje inkluzivně.

Nápad udělat projekce pro lidi s autismem přišel náhodou, když Drahoslava Kráčmarová dělala korekturu bakalářské práce své kamarádky Alžběty Kovandové. V této práci psala o podobných projekcích, které existují už delší dobu v Británii. „Já jsem původně měla Bětce tu práci jen opravit jako češtinářka, takže nic takového nebylo v plánu.“ S nápadem se rozhodli oslovit letenské kino Bio Oko. Jeho ředitel nápad přijal s nadšením. „Tohle rozšiřuje náš program směrem, který nám přijde dobrý, potřebný a zajímavý. Není možné všechny akce dělat jen v tak malém týmu. Když někdo přijde s takovým skvělým nápadem, tak to je nejlepší, co se může stát.“

Logo

V Británii existují už řadu let projekce jak pro děti, tak pro dospělé s autismem. Když se Drahoslava rozhodovala, kterou cílovou skupinou začít, vypracovala spolu s organizací NAUTIS, která pracuje s lidmi s poruchou autistického spektra, dotazník. Z něho vyplynulo, že největší poptávka je ze strany rodin s dětmi, které se často cítí vyloučené: „Cílem je, aby tito lidé mohli jít jako celá rodina do kina a nemuseli se separovat,“ říká Drahoslava. Podle jedné z divaček nedělní projekce to bylo vůbec poprvé, co byla celá rodina společně v kině: „Syn byl v kině úplně poprvé. Nebyl moc nadšený, ale uvidíme. Určitě tu nejsme naposledy.“ Spolek paní Drahoslavy Kráčmarové PaLetA má do budoucna v plánu i projekce pro dospělé, o které je prý také zájem.

Lidi s nějakou poruchou autistického spektra často ruší příliš hlasitý zvuk nebo úplná tma v sále. Při těchto speciálních projekcích je proto trochu ztišený zvuk, v sále je mírně rozsvíceno a v předsálí jsou přichystané židličky a stoly pro rodiče, kteří by potřebovali s dětmi vyjít ze sálu. „To je Kino v klidu. Všichni jsou v klidu, i když někteří účastníci úplně v klidu nejsou. Snažíme se respektovat a nastavit podmínky tak, aby lidé, kteří se do kina třeba bojí, se cítili uvolněně,“ říká Drahoslava Kráčmarová.

Pusťte si příspěvek a dozvíte se, kdy projekce pro lidi s autismem probíhají, jak vypadají, kde všude se budou ještě konat a proč mají inkluzivní efekt. 

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.