Posadil mě do auta a ujížděl. Nejhorší bylo, když mi znásilnění nevěřili

27. září 2022

„Když jsem viděla ty malé rozbité cesty vedoucí pryč z města, došlo mi, že do kavárny mě neveze,“ vzpomíná Julie, hrdinka čtvrté epizody podcastu Hranice násilí. Bývalý přítel jí slíbil pomoc s učením, místo toho ji ale odvezl na osamělé místo u přehrady za Brnem. Přestože se Julie bránila a znásilnění nahlásila na Policii, narážela na nedůvěru. Poslechněte si, proč je pachatel dodnes nepotrestaný.

Julie ho na začátku požádala o pomoc s učením. Nebyla to nabídka nového vztahu nebo souhlas s tím co se pak stalo, vysvětluje odbornice na téma sexuálního násilí Natalia Schwab-Figusch. V kritické chvíli se zachovala jako někdo, kdo chce přežít. Bylo to naprosto správné jednání, dodává.

Podle advokátky Věry Novákové je v Juliině příběhu zásadní nedostatek podpory ze strany rodiny i policie. Byla statečná, ale místo aby se kolem ní blízcí i zástupci institucí semkli a pomohli, tak jí pořád někdo podrážel nohy, říká Nováková. Vysvětluje, že policisté by měli oběti například připravovat na nepříjemné otázky. Měli by vysvětlovat, proč se na ně ptají, člověk potřebuje rozumět tomu, co se děje. Je to součástí spravedlivého procesu.

Právnička Adéla Hořejší dodává, že Juliin příběh ukazuje některé systémové problémy: „Bylo s ní zacházeno jako s důkazním objektem, nástrojem k prokázání případného pochybení obviněného. Ta perspektiva se musí změnit. Ve středu má být osoba, které bylo ublíženo a kolem ní má být vytvořený a aplikovaný systém ochrany,“ vysvětluje Hořejší.

Poslechněte si, s jakými problémy se Julie při řešení znásilnění expřítelem setkala. Co jí pomohlo a co ji naopak během vyšetřování zaskočilo?

Podcast Hranice násilí otevírá citlivá témata. Jejich uvědomění může být bolestivé. Jsme ale přesvědčení, že pojmenováni problému je prvním krokem ke zpracování traumatu. Pokud potřebujete nasměrovat k odborné pomoci nebo se třeba jen svěřit, napište nám na email hranice@rozhlas.cz. Sadu užitečných kontaktů můžete najít také tady.

Autorka, dramaturgyně: Táňa Zabloudilová
Kreativní producentka: Veronika Ruppert
Garant: Daniel Kupšovský
Vizuál: Nikola Logosová
Zvukový mistr: Jan Brauner
Hudba: Monika Omerzu Midriaková

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka