Postmetalové návraty, které dávají smysl. Novou desku vydají FDK, koncertovat znovu začínají Burst

12. říjen 2022

Time Is Truth, říká pražská postmetalová kapela FDK titulem své nové skladby – první po dvanácti letech. Právě tolik času totiž proteklo od jejich poslední nahrávky. Ačkoliv navenek prakticky nevyvíjeli žádnou činnost, v jejich zkušebně ve Vysočanech se pořád něco dělo a nemyslíme tím jen zrání plísní v zavařovačce okurek, kterou si FDK šlechtili za hned dveřmi.

Kapela, jejíž dřívější zářezy zahrnují koncertování s Minsk anebo dlouholeté spojení se Zatokrev, hlavně skládala, nahrávala a produkovala nové skladby. Ty se za pár měsíců dostanou mezi fanoušky na nové desce. První singl potvrzuje, že FDK jsou i nadále silní v atmosférách i produkci hutné hudby. Ta je v něčem zemitá, v něčem vzletná – takřka pokaždé v ideálním poměru. Album Sunlight vyjde na brněnském labelu Kabinet Records.

Radostný je i návrat švédské kapely Burst. Její nejslavnější éra je spojena s labelem Relapse, v roce 2008 se ale odmlčeli, aby teď díky labelu Pelagic Records znovu ožili přinejmenším koncertně. Zmíněný label navíc vydává luxusně vypravený box set tří vinylových reedic, které potvrzují mimořádný status kapely, která dokázala elegantně bruslit mezi žánry jako metalcore či prog rock a z nepravděpodobného spojení křesala silné emoce.

Které kapely chybí Viktorovi s Banánem? Jak vzpomínají na koncerty, jimž vévodila mimořádná vokalistka Julie Christmas? A jak do toho všeho zapadají Jucifer? Poslechněte si Modeláře.

Spustit audio