Postoj a mindset. Věříte, že svůj život můžete ovlivnit, nebo jste ve vleku událostí?

7. červenec 2020

„Když máte jednoznačně negativní postoj ke kouření, nabídnutou cigaretu odmítnete a ani vás nenapadne si ji vzít,“ říká o postojích v Balancu Katarína Loneková, klinická psycholožka, psychoterapeutka a vyučující na katedře psychologie FF UK. Když věříme, že nám něco nejde, nebudeme v tom dobří nebo to není pro nás, zbytečně se uzavíráme a snižujeme si pravděpodobnost úspěchu i spokojenosti.

„Postoj je připravenost k činu, jednání. Obsahuje názorovou a citovou část.“ Umožňuje některými situacemi projít rychleji. Některé postoje jsme převzali bez přemýšlení a některé si vědomě vybrali. Je nemožné postoje nezaujímat, ale je dobré se občas zastavit a ptát se, kde se vzaly. Automaticky odmítnout cigaretu je určitě prospěšné pro zdraví, ale příliš se svázat a nezkoumat své postoje a mindset může být chyba. Ochudíme se o některé příjemné nebo prospěšné prožitky i možnosti.

„Je dobré nejet pořád na autopilota. Zastavit se, podívat se na automatické reakce a zjistit, zda s nimi souzníme.“ Někdy přijmeme postoje bez vlastní úvahy. Třeba jsme vyrostli ve více či méně xenofobním a rasistickém prostředí. Cizí a odlišní lidé jsou pro nás nebezpeční, máme o nich představy, které jsme nikdy nepodrobili zkoušce kritickým myšlením ani zkušeností. Ubližujeme tak druhým i sobě.

muž - muž s cigaretou

„I k neměnným situacím můžeme zaujmout postoj, který si vybereme.“ Když prší a vadí nám to, není možné se rozhodnout, že nám to vadit nebude. To je vytváření tlaku na sebe. Nemusíme být pořád pozitivní, vidět na všem to nejlepší a usmívat se. Pokud to nebude opravdové, budeme si prožívání nařizovat a bránit se emocím, nebude to fungovat. Samozřejmě že déšť je většinou malá nepříjemnost. Počasí zkazí plány, ale i tak lze prožít dobrý den. „Můžeme nepopřít, že se mi něco nelíbí, a zeptat se, co bych s tím mohl přesto udělat.“

Mindset je systém vnitřních přesvědčení a postojů. Může přispět ke kreativitě a otevřené mysli. Věříme, že okolnosti lze měnit? Že se dokážeme učit a rozvíjet? Pokud ne, bude to samozřejmě těžší. Někdy se, možná z pověrčivosti nebo snahy ochránit se před zklamáním, bojíme doufat a věřit, že zkouška ve škole dopadne v náš prospěch. Hlouběji uvnitř ale stejně máme naději. Opravdu uzavřený mindset vede k pasivitě. Když nevěříme v úspěch vlastního jednání, pravděpodobněji se ani nebudeme pokoušet a nenajdeme tu správnou energii a cestu k úspěchu. Mindset také ovlivňuje to, jak vnímáme kritiku. Buď jako informaci, která může pomoc, nebo útok či potvrzení něčeho, co na sobě nemáme rádi.

Pusťte si celý rozhovor o postoji, mindsetu a životu na autopilota.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.