Potkali se na premiéře v Cannes. Ikonické foto čtveřice herců zrodilo mem

2. srpen 2021
Fenomem

Na filmovém festivalu v Cannes měl v polovině července premiéru nový snímek slavného režiséra Wese Andersona nazvaný Francouzská depeše. Anderson se před promítáním vyfotil s trojicí svých herců a vznikl ikonický obrázek, který se následně stal předlohou nejrůznějších memových variací. Kvarteto internet nepochybně zaujalo svérázným módním stylem každého z nich a také tím, jak se dohromady doplňují.

Hipster, dandy, kosmická queer královna a věčný flákač. Neboli Timothée Chalamet, režisér Wes Anderson, Tilda Swinton a Bill Murray. Lidé k jejich fotografii dopisovali, koho jim připomínají. Od čtvrtí New Yorku přes sociální sítě nebo desky Radiohead až po různé verze psaného textu.

Anderson se před promítáním vyfotil s trojicí svých herců, a vznikl ikonický obrázek, který se následně stal předlohou nejrůznějších memových variací

Obrázkový mem s fotografií Tildy Swinton a spol. z Cannes vychází z podobného základu jako koláže se čtyřmi fotografiemi, které odhalovaly naše různé typy osobností na různých sociálních sítích. Jen tentokrát je vtip obrácený – místo toho, abychom na čtyři typy osobností hledali obrázky, máme teď jeden obrázek a ten se snažíme popsat čtyřmi odlišnými charakteristikami. Film Francouzská depeše, který u nás půjde do kin v listopadu, si v Cannes vysloužil devítiminutový aplaus náročného publika, něco mi ale říká, že nejlepší reklamu mu udělal právě tento mem. 

Poslechněte si aktuální vydání rubriky Fenomem a zjistíte, kde se vzala ikonická fotografie čtveřice protagonistů snímku Francouzská depeše, ze které se zrodil mem postavený na vtipných komentářích. Co s tím má společného Dolly Parton a oblečení pro zoomové schůzky? Proč si Bill Murray zaslouží svůj vlastní mem a kdo z čtveřice vypadá jako David Bowie z budoucnosti?

autor: Karel Veselý
Spustit audio