Potřebovala jsem jí odpustit, říká Gábina o sestře, která spáchala sebevraždu

23. září 2022

Jejich dětství provázely hádky rodičů a častá zklamání z toho, že otec pil. Gábina i její adoptovaná sestra se potýkaly s úzkostmi a depresemi. Sestřin příběh vyvrcholil dvěma pokusy o sebevraždu. Po tom prvním se jí podařilo zachránit, ten druhý už byl úspěšný.

Potíže, se kterými se Gábinina sestra potýkala už od dětství, vlastně mnoho let neměly žádné konkrétní jméno. „Měla řadu nespecifických problémů, byla uzavřená do sebe, emočně nestabilní, měla výbuchy vzteku, někdy ani nechodila do školy, protože jí dělalo problémy být mezi lidmi. Říkala, že tam nemůže vydržet,“ popisuje Gábina další okolnosti toho, proč bylo doma tak často dusno. První pokus o sebevraždu rodině ukázal, že situace je velmi vážná, sestra však jakoukoliv pomoc vytrvale odmítala.

Během hospitalizace na psychiatrii padaly výrazy jako hraniční porucha osobnosti, deprese, poruchy autistického spektra a také domněnky, že důležitou roli v sestřině příběhu sehrálo i těch prvních 14 měsíců života, které strávila v kojeneckém ústavu. Druhý pokus o sebevraždu se už sestře povedl.

„Je strašně důležité se s tím člověkem rozloučit. Nemyslím jen pohřeb, ale sama v sobě,“ sdílí Gábina, co jí pomohlo se se smrtí sestry vyrovnat. „Potřebovala jsem sestře odpustit, nemít jí to za zlé,“ vzpomíná a dodává, že jí v tom taky pomohlo video, které sestra natočila pro rodinu těsně před smrtí.

Jak se pak u Gábiny projevovala posttraumatická stresová porucha? Co zaznělo v posledním videu? A jak život Gábiny ovlivnilo narození nemocného syna? Poslechněte si Diagnózu F.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio