Potřebujeme si vážit sebe, ne čísla na váze, myslí si nutriční terapeutka Markéta Gajdošová

6. červen 2024

„Kalorie nejsou nic jiného než jednotka energie. To není dobrá ani špatná věc. Energii chceme a potřebujeme. Někde v překladu dietní kultury se nám z toho stalo, že nízkokalorický, což znamená nízkoenergetický, je vlastně správně. Což úplně nedává smysl, protože pak tu energii nemáme,“ říká nutriční terapeutka Markéta Gajdošová.

Stravování se vlivem dietní kultury stává často toxickým a jídlo se často pojí se strachem, restrikcemi nebo sebekontrolou. Dietní kulturu významně ovlivňují sociální sítě. Ty jsou často plné různých inspirací k tomu jak jíst nebo jak hubnout. Často se mezi nimi ale nachází i různé mýty nebo nepravdy, které zdravý vztah ke stravě u lidí narušují a mohou být i nebezpečné, a to jak pro naši fyzickou, tak i duševní stránku. Podle Markéty Gajdošové může mezi takové obsahy patřit i na první pohled nevinná inspirace, kterou je možné vidět třeba v příspěvcích typu „můj den na talíři“ nebo „co jsem dnes jedl*a“.

Problematické je nejen to, že tyto obsahy pochází od lidí, kteří nejsou v oboru výživy erudovaní, ale zároveň tyto příspěvky ukazují individuální stravu jednoho člověka, která nemůže být aplikovatelná a funkční i pro ostatní. „Málokdy jsou to vhodné ukázky toho, co si představím za dostatečným příjmem. Situace, kdy jsou to hezké inspirace, je spíš raritní,“ říká.

Jak najít svobodu v jídle a co je to vlastně intuitivní stravování? Poslechněte si rozhovor s Markétou Gajdošovou.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.