Prach na desce Bruce Springsteena byl inspirací pro zvuk mé vlastní sólové desky, říká Brian Cook

21. duben 2022

Na turné měli vyrazit dva roky zpátky, původně se spřízněnými Torche, nakonec Evropou křižují v těchto dnech v neméně vítané společnosti Helms Alee. A v mezičase stihli postmetaloví Russian Circles nahrát nové album, nástupce skvělé desky Blood Year. Baskytarista Brian Cook navíc debutoval se svým sólovým, komorněji laděným projektem Torment and Glory.

Desku We Left a Note With an Apology nahrál Brian celou doma a původně to měly být jen demoverze. Po zásahu kamaráda a zvukaře Bena Chisholma z Chelsea Wolfe ale nakonec vyšlo regulérní album na Sargent House Records. To nyní vychází i v Evropě na kazetě na Patient Boy Records a Brian dodává, že je šťastný, že skladby nakonec vychází i na formátu, pro který je původně nahrával.

Při otázce na hudební inspirace se Brian trochu pousměje s tím, že v mnohém je v tomto ohledu signifikantní výběr skladeb do Modelářů. Vedle kraut rocku od Nova Express totiž zazní nekompromisní undergroundový death metal Cadaveric Fumes nebo jedovatý hc/punk Puro Odio. Podobně otevřený je pak Brian a jeho kapela i k přístupu k ostatním věcem kolem sebe, díky čemuž odjeli Russian Circles např. stadiónové turné s Korn nebo System of a Down. A brali to jako tu nejlepší zkušenost.

Jaké okolnosti stály za společným turné s Korn a System of a Down? Proč Brian vypadá na nových promo fotkách tak trochu jako farmář? A kdy vyjde nová deska Russian Circles? Modeláři znají odpovědi!

Banán, Brian Cook a Viktor
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.