Praha zažije smyslový atak vídeňského zeleninového orchestru

11. září 2009

Housle z pórku, píšťalka z mrkve, trubka z okurek a paprik nebo bicí vyrobené z dýně: to jsou jen některé bizarní položky, jež patří do arzenálu dvanáctičlenného vídeňského zeleninového orchestru, který se 17. září poprvé představí v Praze.

Das erste Wiener Gemüseorchester neboli Vienna Vegetable Orchestra jsou svérázní experimentátoři, kteří povyšují koncert na gurmánský zážitek. Svoji múzickou vegetariánskou show přiveze tucet neortodoxních hudebníků do Paláce Akropolis, kde vystoupí v rámci tradičních večerů EuroConnections. Jejich koncert nabídne unikátní hudební performance pro všechny smysly, chuťové buňky nevyjímaje: po skončení akce se totiž z nástrojů vyrobených kapelou uvaří polévka, jež bude nabídnuta publiku. O své zdraví se bát nemusíte - všechny instrumenty budou vyrobeny během cca šesti hodin před začátkem produkce, a to výhradně z té nejčerstvější dostupné materie.

Vienna Vegetable Orchestra může na první pohled působit jako recesistická kulinářská sešlost, nicméně stovky koncertů, které muzikanti odehráli po celé Evropě či Asii dokazují, že v tomto případě nejde o pouhou kuriozitu. Ansámbl ostatně vydal už dvě regulérní alba - Gemise (1999) a Automate (2003) a nedávno se dočkal také zremixování svých skladeb od výrazných představitelů klubové scény.

00995568.jpeg

Netradiční kapela, založená v únoru 1998, sestává z deseti muzikantů, jednoho kuchaře a zvukového mistra. Každý z členů souboru se realizuje v některé z uměleckých oblastí: najdeme zde profesionální hudebníky, básníky, sochaře, mediální umělce, ale třeba i designéry nebo architekty. Na mysl tu přicházejí rozličné inspirační zdroje, hudebními koncepty Johna Cage počínaje a projekty multidisciplinárního hnutí Fluxus konče.

Tvorba Vídeňského zeleninového orchestru je pevně zakořeněna v tradici sound-artu a experimentální hudby. Mnohé z jejich skladeb jsou nekonvenčními interpretacemi klasických kompozic (např. od Igora Stravinského či Johanna Strausse staršího), ale i elektronických pionýrů Kraftwerk či post-rockerů Radian. Některé kompozice dokonce vycházejí z grafických partitur a jsou určeny výhradně pro živé provedení.

00995566.jpeg

Závěrem špatná zpráva pro ty, kteří se těšili, že budou moci za koncert zaplatit v naturáliích: vstupné je v korunách. Nalaďte své ušní membrány i chuťové pohárky - není nad to, naslouchat mrkvovým flétnám, a po produkci je spokojeně dopravit do trávicího traktu. Z málokterého koncertu se přeci odchází v dobré náladě a ještě s plným žaludkem.

Spustit audio