Pražská magistrála pro lidi

25. červenec 2013

Nejrušnější pražská dopravní tepna by se mohla změnit v příjemný městský bulvár. Kromě aut by se na ní měli pohybovat taky chodci a cyklisté. Mohly by jí lemovat stromy, lavičky, kavárny se zahrádkami i galerie a místa pro živé hraní. To není sci-fi, ale plán občanského sdružení Centrum pro středoevropskou architekturu.

Centrum už několik let vyjednává o svých návrzích s magistrátem i s radnicemi městských částí, kterými magistrála prochází. Teď by se o magistrálu měla začít zajímat víc taky veřejnost. Zájem by měla podpořit událost, která na následující dva týdny oživí rušnou křižovatku na I.P. Pavlova. Návštěvníci se tady dozví víc o možnostech přeměny magistrály, ale taky budou mít možnost sami říct, jak by si její novou podobu představovali.

Až do 4.srpna se bude na místě pořád něco dít. „Budou tady hrát DJové, uvidíte taneční vystoupení, plánujeme šachový turnaj, farmářské trhy, improvizovaný second-hand nebo módní přehlídky,“ popisuje jedna z organizátorek Yvette Vašourková. Program vznikl na základě otevřené výzvy, přihlásit se mohl každý, kdo si myslí, že umí nebo nabízí něco zajímavého pro veřejnost. Událost Magistrála- Nová pražská třída odstartovala umělecká performance Patrika Hábla, který na I.P. Pavlova vytvořil přímo ve veřejném prostoru velkoformátovou malbu.

Rozhovor s Yvette Vašourkovou si poslechněte tady.

Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.