Pražskou tržnici čeká rekonstrukce. Má sloužit všem věkovým i příjmovým skupinám

15. září 2021

Do Pražské tržnice v Holešovicích se chodí na levné nákupy, na divadlo Jatka 78, do haly 22 pro ovoce a zeleninu od farmářů, na korza mezi budovami, na vietnamské jídlo a do některé z opuštěných budov se tu a tam dalo zajít na party dunící dlouho do rána. Rozpustilá podoba tržnice může mít své kouzlo, o propracovaný a smysluplný koncept ale rozhodně nejde. To se má v průběhu následujících patnácti let změnit.

„Pražská tržnice byla postavena před 125 lety coby jatka Královského města pražského. V 90. letech město přistoupilo k rozhodnutí, že celý areál pronajalo na padesát let firmě s pochybným zázemím. Důsledky kolem sebe vidíme dodnes,“ uvádí mě za branou stráženou dvěma sochami býků do historického kontextu náměstek primátora za hnutí Praha sobě Pavel Vyhnánek, který se v proměně tržnice angažuje.

Vznikly ověřovací studie rozvoje a urbanisticko-architektonická studie, ve kterých si město – současný vlastník areálu – nechalo vypracovat vizi budoucích úprav. „Postupnými kroky chceme tržnici vrátit Pražanům, otevřít ji všem věkovým i příjmovým skupinám a najít správný mix maloobchodu, služeb, kultury, volnočasových aktivit, gastronomie a tak dále,“ uvádí Vyhnánek.

Město si chce udržet nad historicky cennou lokalitou kontrolu. Momentálně probíhá mezinárodní architektonická soutěž na úpravu veřejného prostoru, kterého je, na poměry vnitřního města Prahy, v tržnici nadstandardní množství. Následovat budou opravy jednotlivých hal, kde se v minulosti bouralo maso, které budou hledat nové nájemce.

Mezitím ale budou pokračovat dosavadní pop-upové akce, jako výstavy závěrečných prací uměleckých škol nebo obří swap, který momentálně probíhá v hale 17. Pokračuje taky farmářský prodej v hale 22 a dál funguje i prostor pro organizaci Šatník Nory Fridrichové na podporu matek samoživitelek.

Hala 22

Jaká je historie Pražské tržnice a proč byl areál městských jatek postaven právě v Holešovicích? Jakým způsobem chce město pracovat s veřejným míněním a komunitami při vytváření nové skladby aktivit v areálu tržnice? Jak bude vypadat rekonstrukce Pražské tržnice? Pusťte si celou procházku po tržnici s náměstkem Pavlem Vyhnánkem.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.